Tudatos Nő

2018.jan.15.
Írta: TudatosNo Szólj hozzá!

Meditálni bárki tud

meditaciomindenkinek.jpgMeditálni bárki tud, még akkor is, ha nem hiszed el. Ma kaptam pár telefonhívást a meditációs tréningekkel kapcsolatban. A kérdés a következő volt: én is meg tudom szerinted tanulni? És mind számomra ismeretlen emberek.

Igen, mindenki számára megtanulható és bármilyen meglepő szinte mindenkinek voltak már olyan pillanatai az életében, amikor a figyelme teljesen befelé fordult és egyáltalán nem voltak gondolatai. Ilyen az ablakon kifelé bámuló gyerekek egy része is. Hiszen ilyenkor az elme egy olyan pillanatba kerül, amikor nincs idő és nincs tér. Nincs semmi. Észre ritkán vesszük, többnyire összekeverik az álmodozással, pedig az egy teljesen más dolog. 

A meditációt meg lehet tanulni, és tudatosan lehet alkalmazni. Természetesen ennek megvannak a maga technikái, amit tanfolyamokon lehet elsajátítani. (Mint például nálunk a Meditációs és relaxációs alapképzésen)

A macskák és a kutyák is szoktak meditálni. Ha figyeled az állatokat, akkor észreveszed, hogy sokszor olyan állapotba kerülnek, hogy csak épp léteznek. Fekszenek a napon, tekintetük előre néz, de csukva van a szemük...és meditálnak. 

Munkája: háztartásbeli

Ma egy gondolat jutott eszembe egy beszélgetést hallgatva. Két nő beszélgetett, egyikük háztartásbeli, másik dolgozik. Azon vitatkoztak kinek van fontosabb munkája. 

Nemrégiben egy célkitűző tréningen jártunk és közel 800 ember volt összezárva egy terembe. Mindenki a céljait kereste jóformán, és alig akadtak olyanok, akik valóban tudták mit akarnak.

Volt ott főállású anya, de ugyanúgy vállalkozó nő is. 

Talán egyszer eljön az idő, amikor ugyanolyan értékes lesz egy főállású anya, mint egy cégvezető nő. 

Mert csak a célok döntik el, ki melyik akar lenni. Aki főállású anya akar lenni egész életében, és ez az álma, akkor az ugyanolyan szép és jó dolog, mint aki pálmafás jachtról álmodik és azért dolgozik. Mindkettő munka nehéz és fáradtságos. Én így gondolom. 

Te mit gondolsz erről?

Tiszta elméhez - tiszta élelmiszer

Amikor valaki tanácsot kér tőlem (tőlünk), hogy mit egyen ahhoz, hogy jól legyen, egy dolgot szoktam (szoktunk) neki mondani mindig.

Mivel nem vagyok orvos, sem dietetikus, így elsősorban javaslom, menjenek el kivizsgálásra, és járjanak utána, milyen élelmiszer allergiáik vannak. De a "jól levés" nem csak az ételallergiákról szól. A mentális egészség egy ezzel ugyan összefüggő, de mégis más világ.

Egyes élelmiszerek a mentális egészséget károsítják. A finomított cukrok hiperaktivitást okoznak - hogy csak egyet mondjak a sok közül. A hiperaktív ember elméje nem tiszta. 

Vannak vallások, ahol azt tartják, hogy a hagyma befolyásolja a szellemi frissességet és nem engedi meditációkor lecsendesíteni az elmét és vágyakat okoznak (Krisna-hívők). 

Más tanok (és a Krisna-hívők is) a karma miatt elutasítják a húsok fogyasztását, mert karmát teremtenek az elfogyasztásukkal hitük szerint, amellett, hogy az állatok lélekkel rendelkező mivoltát is figyelembe veszik.

Hogy ki miben hisz, az mindenkinek személyes döntése, és ebbe aligha szólhat bele bárki.

De amikor az elme tisztaságáról van szó, akkor mindenképpen a tudatos étkezés kérdésköre köszön vissza. 

Mivel vannak élénkítő élelmiszerek, így ha a békére törekszel belül, akkor célszerű ezeket a stimuláló szereket elkerülni. Ilyen a cukor, a kávé, a kakaó, de a dohánytermékeket is ide sorolják.

Vannak élelmiszerek, melyek annyira nehezen emészthetők, hogy a szervezet azért nem tud elcsendesedni, mert az emésztéssel foglalkozik. Ilyenkor az elme cikázik, letompul ugyan, de sokaknál a tompaság mellett egy depresszív érzés is elindul. Egyes élelmiszerek kifejezetten erősítik a pánikbetegséget. Ezt sem én találtam ki, hanem nálam sokkal okosabbak írták le a saját tanulmányaik és tapasztalataik alapján. 

Ha tiszta elmét akarsz teremteni, akkor ismerned kell magad és azokat az élelmiszereket, melyek tisztának számítanak. Az adalékanyagokkal teletömött ételek, ízfokozók mind-mind a nyugtalan elméhez járulnak hozzá, így ha a belső békére törekszel, akkor az étkezésed is át kell reformáld.

Om Shanti

Erika

HA TETSZETT A CIKK, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

HASONLÓ CIKKEK A TÉMÁBAN:

Mi kerüljön az asztalra?

 

Csendben lenni: a meditáció csodálatos ereje

csend.jpg A világ egyik legérdekesebb dolga az emberi elme és a benne zajló folyamatok milyensége.

Talán Kevin Trudeau mondta egyik könyvében, hogy "Azzá válsz, amire a legtöbbet gondolsz."

El tudod képzelni, hogy nem gondolsz semmire? 

A tudatos tudat és a tudatalatti világ egymással sokszor ellentétes folyamatai, és az ebből származó nehézségek mind talán a világ egyik legizgalmasabb részei közé tartoznak. Ha tudod, hogyan kell meditálni, akkor tudod miről beszélek. Amikor az elme lecsendesedik megszűnik a tér és az idő. Egy olyan FLOW állapot születik, ahol a teljes belső békét tapasztalod meg. 

A "semmire gondolás" nem működik úgy, hogy azt mondom Neked, ne gondolj semmire. Ha azt mondom NE gondolj egy rózsaszín elefántra, akkor mire gondolsz rögtön? Naná, hogy egy rózsaszín elefántra. Az elme teljesen másképp működik.

Amikor félsz valamitől és próbálsz nem a félelmed tárgyára gondolni, akkor a félelmed tárgyára gondolsz. Ugyanígy működik a betegségekkel is. Tehát az elmét ki kell cselezni.

Amikor lehunyod a szemed és próbálsz nyugton maradni, elkezdenek cikázni a fejedben a gondolatok. Mindenkivel ez van. Csak az igazán nagy mesterek képesek arra, hogy elhatározzák, hogy "Elme, csitt!" és már szamádiban vannak pillanatok alatt. Az átlagos embereknek ez egy hosszabb folyamat, amit meg kell tanulni.

Először is meg kell tanulni mozdulatlannak lenni. Nem tikkelhetsz, nem mocoroghatsz. 

Majd ha ezt már begyakoroltad, akkor meg kell tanulnod egyhegyűvé válni. Vagyis a koncentráció legmagasabb fokát. 

Ezeknek mind-mind megvannak a maguk technikái. Nem mennek egyik napról a másikra. Ahogy a mesterem mondaná: Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!

Többek között ilyen gyakorlatokat is tanulhattok meditációs tanfolyamokon, tréningeken. 

De maga a meditáció csak ez után következik.

Amikor az elméd lecsendesítetted (- ami jól hangzik és egyszerűnek is tűnik. De csak tűnik.), akkor egy olyan világba jutsz, ahol a csend tele lesz válaszokkal. A csend sosem üres. A rendszeres meditáció egy új élet kezdete...

Legközelebbi tréningek: február 3. Tabdi és február 10. Szeged!

HA TETSZETT A CIKK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL IS!

Mosódió: tényleg annyira hatékony?

mosodioproba.jpgEgy időben minden energiámat arra fordítottam, hogy minden alternatívát kipróbáljak a mosáshoz. Végigkísérleteztem a mosószappanokon át egészen a mosódiókig, mert antiallergén megoldást kerestem, adalékanyagok nélkül.

Mosódióból is van jelenleg 10 különböző márka, amit itthon lehet kapni, és szinte végigpróbáltam mindet. Volt egy kolléganőm - még az alkalmazotti időszakomból, aki először ajánlotta, mondván a férje autószerelőként dolgozik és na ez tuti kiviszi a foltokat. Így végül végigpróbáltam a mosódió-verziókat.

A közepesen szennyezett ruhákig nálunk teljesen jól muzsikált ez a mosási alternatíva. Az egyetlen problémánk az volt vele, hogy viszonylag sokat kellett a ruhák közé rakni ahhoz, hogy tisztítson, illetve rendszeresen kiszakadt a kis tasak, amibe raktuk és a ruhákon maradandó foltot csinált, ahol ráragadt mosás közben. 

Illatanyag nélkül teljesen illatmentes. Szó szerint. A ruháknak olyan "szaga" lesz, mint amilyen a víz volt. Ha klóros, akkor klóros lesz, ha vasszaga van a víznek, a ruhák vasas illatúak. Mindenképpen kell hozzá öblítő-illatanyag.

Nekünk az olajos és zsíros konyharuhákat egyáltalán nem tisztította ki, így a mosódió maradt a hétköznapi szennyeződések kimosására.

Ami nagyon mellette szólt, hogy az érzékeny bőröm nem bántotta. Se bőrpír, se viszketés, tehát ha valaki allergiás, akkor ez jó alternatíva lehet.

Nektek mi a tapasztalatotok? Van alternatív megoldásotok a koszos ruhák kimosására?

 

DIY: Egészséges dezodor házilag

haziparfum.jpgVolt idő, amikor minden vackot megvettem a drogériában, ami csak a szépségemre úgy gondoltam mindenképp kell. Aztán az ember fejlődik, kilép a fogyasztói társadalomból, amennyire csak lehet és tényleg olyan dolgokat kezd el otthon elkészíteni, ami neki a legjobb. Szokták mondani, hogy az otthon főzött ételnél nincs jobb. Hát én így vagyok a kozmetikumokkal is. 

Ha van időm magam készítem, ha nincs, megveszem olyantól, aki házilag készíti.

A legjobb dezodor, ami fillérekbe kerül és hatékony csupán pár alapanyagból áll. 

Hozzávalók:

1 tk. szódabikarbóna

15 tk. tisztított víz (a csapvíz nekem a klór miatt nem)

ízlésed szerint illóolaj

 

Dorgériákban és parfümériákban lehet venni szintén fillérekért parfümös üvegcsét, ami kis permetezős kupakkal van, mosható és újratölthető. Én nekem ez bevált.

A szódabikarbónát old fel a vízben és gyakorlatilag ezzel el is mondtam mindent a készítésről. Annyira vigyázz, hogy oldódjon fel teljesen, mert eltömítheti a fújókát.

Illatanyagok

Ha csak az alapot készíted el, már az is teljesen jól működik, nincs bűzös izzadság, nem színezi el a ruhát. Ami viszont jó benne, hogy hagyja rendesen izzadni az embert, nem tömíti el a pórusokat, így a méregtelenítés is működik rendesen: elvégre ez is célja az izzadásnak.

Ha illatanyagot tennél bele, akkor 100%-os masszázsra is használható illóolajat javaslok, de csak 1, maximum 2 cseppet! A citrusfélék (bergamott), a geránium, a rózsa rendkívül kellemesek ilyen célra. De lehet kapni pacsuli illatot is, így bátran keverd ki a neked tetszőt!

Mellékesen megjegyzem, hogy a receptet a férjem találta ki, és kezdte el használni, tehát ez nem csak nőknek jó, férfiak is bátran használhatják.

MÉG TÖBB DIY KOZMETIKUM:

Körömvirág-krém házilag a kiszáradt kézre

Nyomógombok: ami minden marketing alapja

nyomogomb.pngGondolkodtál már azon, miért veszel meg bizonyos termékeket akkor is, ha nincs rá szükséged? Vagy, hogy a legnagyobb diétázás közepette is lazán bemész a gyorsbüfébe és egy sajttól nyúlós, baconnel és roppanósan fodros salátával ketchuptől tacsakos gigaburgert kérsz a cézársali helyett? Nyomógombok. Látszólag ilyen egyszerű. A tudatos elme ellenkezik ellene, de a tudatalattid nem tud. Nem ő tehet róla. És nem is az óriásplakát hibája.

 

A média minden szegmense és a (jól működő) cégek is a nyomógombjaidra pályáznak. Ha csak végignézed egy nap hány hirdetőtábla mellett mész el: politikai hirdetés tele félelemkeltéssel, burgerreklám ínycsiklandozó beleharapnivalóval, rákgyógyszer reklám, műtrágya reklám, bevándorlásügy, rossz látás, akciós wcpapír, olyan vékony nőkkel reklámozott fogyókúráspor, hogy a büdösbe sose voltál olyan vékony, mint a plakáton a modell. Jah a kockáshasú fickó cuki boxerben mosolyog...ez már csak hab a tortán. 

Az egész rendszer egy nagyon szépen felépített folyamatra épül.

A Te vágyaid, félelmeid vannak nagyon szépen becélozva. 

Ha félsz valamitől, akkor veszel biztosítást, értékpapírt, életmódváltó programot, étrendkiegészítőt, és szavazol valahova, ...

Ha vágysz valamire, akkor tuti veszel diétás italport, rendelsz szuperdiétás ételkiszállítást, óriástévét, pihepuha wcpapírt, és lehet, hogy még macskád sincs, de macskaeledelből a leggourmébb már a kamrapolcon lapul. 

Mindent el lehet adni érzelemmel. Ez a marketing lényege.

A tudatalattidban olyan érzelmek nyomógombjai vannak, melyek fontosak neked. Ha a félelemre apellál egy politikai hirdetés, akkor a te biztonságérzeted veszélybe kerülése a kiinduló pont. Szeretsz biztonságban lenni? Igen, mindenki szeret. Ezért ha azt akarom, hogy rám szavazz, akkor tuti van egy ellenség, aki a te ellenséged is, de éééén megvédelek tőle. Meg persze felemelem a béred...csak, hogy emeljek a téten.

Amikor kimerülten a dugóban ülve falod a péksüteményt az arcodba és csak hízol és hízol és fáradsz és hízol, akkor mit kell eléd rakni óriásplakáton? Kockáshasú szuperpasit, diétás italport és konditerembérletakciót. Hát nem fantasztikus? Te arra vágysz, hogy szuperdögös modelllány/modellfiú legyél. Nem a tudatos éned...a tudatalattid. Miért? Mert nem vagy elég jó. Mikor mondtad ki utoljára ezt a mondatod, vagy mikor kérdezted meg magadtól? Mikor voltál utoljára féltékeny? Elég jó vagy? Komolyan?

Tudod miért nem nézünk mi TV-t? Sőt: nincs tv-nk és sosem olvasok híreket. Tudom vannak nézetek, melyekben én egy tájékozatlan buta libának számítok, mert nem tudom, hogy Ugandában földrengés volt vagy épp a cunamiban ezrek meghalltak-e, vagy hogy pocskondiáz valaki valakit. De a tény az, hogy a fontos dolgokat mindig megtudja az ember, de ha a félelemkeltést öntöd magadba krimisorozatok, szappanoperák és esti híradókon keresztül, akkor barátom ne várj nyugodt alvást. Tudom. Érdekel a foci eredménye, ezért kivárod a hírek utáni sporthíreket. 

A filmek nagy százaléka a félelemre, a hiányra koncentrál. Világvége, gyermekrablás, bankrablás, gyilkosság...és ezekre persze van mindig happy end, hisz amerikai filmről van szó, de közben olyan rejtett információtartalmak mennek be a tudatalatti elmédbe, amire nem is gondolsz. 

Az elme sokszor nem tud különbséget tenni a valós világ és az illúzió között. Ha egy információhoz, mondathoz érzelem kötődik, akkor az az elme számára valós dolog. Így működünk, pszichológusok garmadája is megerősítette, könyvek szólnak róla hiteles szakemberektől. Nem én találtam ki. Csak mivel nem tanítják, így ha nem figyelsz oda, nem olvasol eleget az elme működéséről, nem tanulsz, akkor ezek számodra ismeretlen és új dolgok. Így ne csodálkozz, hogy egy véres akciófilm után nem tudsz aludni, vagy ok nélkül rettegsz a nagyvilágban. Sajnos így működünk. Ezeket az okokat hívjuk elmeszemeteknek. 

 

 

Orvosi átok: a tudatalatti rejtett ellensége

doktor_orvosi_atok.jpgMielőtt tovább gondolnád, minden tiszteletem az olyan becsületes orvosoké, akik valóban az emberekért dolgoznak, hiszen rengeteg évet tanultak és képezték magukat ahhoz, hogy gyógyíthassanak. 

Egyre több emberrel találkozom a mindennapjaim során, akik mesélik: gyógyíthatatlan betegek, vagy épp az így kell élnem már életem végéig szindrómában vannak.

Mivel nem vagyok orvos, így nem állíthatom, hogy minden betegség meggyógyítható, de hiszem, hogy mindenre van megoldás. De ez egy más téma. Engem inkább az érdekel, mi zajlik le egy emberben, amikor azt mondják neki: így kell élj életed végéig.

Az emberi elme egy huncut dolog. A tudatos részünk mindig tiltakozik az olyan kijelentések ellen, ami arra irányul, hogy valami rossz következik be, vagy hogy valami betegséggel áll szemben. Igen ám, de a tudatalattiban ezek a "beszólások" sokszor annyira kártákonyan el kezdenek dolgozni, hogy egy félre diagnosztizálás is hatalmas károkat tud okozni.

Hogy ez mennyire így van, a magam példáján is csúnyán megtanultam. A tudatos tudatom ellenkezett az ellen, hogy egy ikerterhességgel csak a baj lehet, hogy nem lehet kihordani, hogy az ikrek között sok a betegen született, stb. Nyilván ismerek is teljesen egészséges, életvidám ikreket, így a tudatos elmém kijelentette, hogy ez butaság. A realitás is ezt mutatta: minden eredményem tökéletes volt a vérképtől kezdve az ultrahangokig. 

Na de ez nem ilyen egyszerű. Ha az ember hallott már olyan mondatot, mint amit pl. én egy filmben (emlékszem, mert meditációban ránéztünk (Theta Healing) és a komplett jelenet megvolt, melyik filmben láttam, hallottam): én ezt nem tudom végigcsinálni, akkor a tudatalattiban ez elraktározódik. De még nem is akárhogy. A tudatalattiban érzelmet kötünk a mondatokhoz, szagokhoz, és minden olyan dologhoz, amit látunk, hallunk, érzékelünk. 

Mivel érzelem kötődik hozzá, így érzelemmel be is kapcsolható.

Ha van egy olyan élmény a tudatalattidban, ami azt mondatja legbelül, hogy nem tudsz valamit megcsinálni, akkor bizony igaza lesz egészen addig, míg felül nem írod, át nem alakítod, ki nem pucolod ezt a hiedelmed (paradigmád). 

Visszakanyarodva a történethez, a tudatos elme egy racionális rész. Be akarja az ellenkezőjét bizonyítani. Minden olyan eszközt megragad - egy ideig, hogy sikerüljön valamit végigvinned (jelen esetben egy boszorkányosan megátkozott terhességet). De a tudatalattiban a hallott mondatok (nem fog menni, nem lehet kihordani, sok komplikációval jár, ...) rögtön érzelmi töltettel együtt kerül be a "rendszeredbe" (mert megijedsz, amikor mondja az orvos...), és tádááám! Bekapcsol a kis paradigmád és örvendezve végzi a dolgát. Mi lesz a vége? Tuti kudarc.

Ezért a köznyelv sokszor már használja is az orvosi átok fogalmát, mert egyre többször van az a tézis, hogy beijesztik az embert, majd papíron kiderül, hogy áá, hát minden oké pedig, bocs, téves diagnózis, de közben a fránya tudatalatti munkálkodik és szépen lassan eléri célját.

Mit tudsz ellene tenni? Dolgozni kell a hiedelmeken többek között. És olyan orvost kell találni, aki nem riogat, aki alapos és ha ő nem tud segíteni, akkor elküld egy másikhoz. Mert egy diagnózis nem diagnózis. Emberek vagyunk. Tévedhetünk. Fáradtan, kimerülten főleg. És ez mindenkire igaz. Viszont sokszor életek múlnak rajta. Az én esetemben például kettő is.

A cikk nem az orvosok ellen szól. Hanem a riogatások és félrediagnosztizálások veszélyeiről szól. A tudatalattiban munkálkodó sötét erőkről és a tudat hatalmas teremtő és sokszor önsorsrontó hatalmáról szól.

Hamarosan a tudatalatti nyomógombjairól fogok írni, addig is olvassátok a többi írásom szeretettel.

 

Om Shanti

Erika

breki.jpg

HASONLÓ TÉMÁBAN:

Nyomógombok: ami minden marketing alapja

Hála: amit a legtöbben félreértenek

Korábbi írásomban a Háláról volt szó, mennyire hasznos, ha naponta legalább egyet el tudsz mondani. De vajon a hála szó kinek mit jelent?

Egyik meditációm alkalmával pont a hála fogalmán gondolkodtam, hogy vajon mindenkinek ugyanazt jelenti-e? Rá kellett jöjjek, hogy nem. Nagyon is nem.

Ismerek egy nőt, akinek borzalmasan rossz viszonya volt az anyósával. A kedvenc szavajárása azt volt, "Hogy dehogy engedem segíteni, még a végén életem végéig hálálkodhatok neki a semmiért...". Neki a hála biztosan nem azt jelenti, mint amit az valójában jelent. 

A valódi hála arról szól, hogy egy olyan dologért adsz köszönetet, hálát, amid van, amit kaptál, amit elértél és ebben egy feltétel nélküli öröm és szeretet van. Az igazi hálát ne tévesszük össze a hálálkodással.

Ha van egy házad, ahol meleg van, adj érte hálát. 

Ha bajban vagy és van aki segít, akkor adj érte hálát.

De ha egy olyan egyoldalú viszony van, ahol az egyik fél érdekből ad a másiknak, és cserébe "hálálkodást" vár, az nem a napi hálaadás fogalma. 

A valódi hála egy olyan belülről jövő, szinte fennkölt érzésű köszönetnyilvánítás, melyben nincsen mögöttes negatív tartalom. Így amikor hálát adsz valamiért, azt tedd tiszta szívedből elvárások nélkül. 

 

Om Shanti

Erika

 

SZEGEDI MEDITÁCIÓS TANFOLYAM INDUL

szeged_trening.jpg

MEDITÁCIÓS ÉS RELAXÁCIÓS TRÉNING 1 NAPOS

Az idei év első tanfolyama, mely egy alapozó egynapos képzés a meditáció és a relaxáció világában. A nap végére megtanítok Neked egy olyan technikát, amit a mindennapokban garantáltan használni tudsz, hogy visszaszerezd a belső egyensúlyod.

Kinek ajánlom?
- Akinek stresszesek a mindennapjai és ez kihat az életére
- Aki este nem tud elaludni, mert cikáznak a gondolatai
- Akiben rengeteg félelem van az életével kapcsolatban
- Akit a legkisebb váratlan esemény is kizökkent az útjáról
- Aki belső békére vágyik a leghúzósabb napon is
- Menedzsereknek, akik többet akarnak teljesíteni

Melyik településekről várom a jelentkezőket elsősorban?
-SZEGED

Miért csak innen? Mert a tanfolyam is ebben a térségben lesz, és azt szeretném, hogy a legkevesebbet kelljen aznap utazzatok. Hogy ne kelljen hamarabb hazaindulj, mert messze laksz, és ez kihasson a tréninged sikerére.

Ha a fent említett dolgaidra megoldást keresel, megismernél egy hasonló nehézségekkel küzdő csapatot, akik változtatni akarnak a jelenlegi életükön, akkor várlak szeretettel!

Mikor lesz?
2018. február 10. (szombat), reggel 9 órától

Hol lesz?
A helyszínről a jelentkezésed után kapsz bővebb információt - később.

Érdekel a tanfolyam? Akkor kattints IDE a jelentkezéshez: https://goo.gl/forms/TKg1HgtP4nybREWA3

Om Shanti
Erika