TestTartás - Hogy tartod magad?


A testtartás meghatározza a szellemi működésed. Olvasd el még egyszer...a testtartásod meghatározza a szellemi működésed. Vagyis a gondolataid áramlatát, azt, hogy mi jár a fejedben, hogyan érzed magad, mit gondolsz önmagadról. A dolog oda-vissza működik...

Ha rossz a kedved - Húzd ki magad!

 

testtartas.jpgNézz utána bátran az interneten, de a tény igaz: ha kihúzod magad és nem a földet bámulod, akkor a kedved is hamar jobb lesz. Miért fontos ez nekünk Nőknek?

Azt a világot éljük, ahol a nők többnyire félnek kihúzva, szinte már-már vonulva közlekedni. A média vízcsapjából is az folyik, hogy ne légy feltűnő, legyél egy szürke veréb, mert akkor nem fognak megerőszakolni, nem bántanak meg vadidegenek. De vajon ez ennyire egyszerű-e?

A pszichológusok évekkel ezelőtt már kimutatták, hogy vannak testtartások, melyekhez hangulatok tartoznak. A testtartás és a hangulat kéz a kézben jár. A hangulatok érzelmek valójában és számtalan belső folyamat eredményei.

A lefele hajtott fej szomorúságot, depressziót hoz. Emellett ha lehajtott fejjel jársz, az egyfajta szégyenérzetet mutat. Ezek az érzelmek többnyire nem tudatosak. A csittából (vagyis a mély tudattalanból) jönnek fel, nem vagy ura ezeknek az érzéseknek. Sokszor csak egy szag, vagy étel is kiválthatja az érzelmeket, ami után röviddel a testtartás is követi a hangulatot. 

Visszatérve a nőiség és a kihúzott testtartáshoz. A mai divat sem a legjobb, a "mellkidobós" ruhák is sokszor már erőszakosan mutatják: Nő vagyok. Ha kihúzod magad, akkor még intenzívebbé teszed a "látványt". Ekkor mondják azt, hogy közönséges a látvány. Mi a végeredmény? Púpos háttal, de mély dekoltázzsal csüggedt fejjel rohanó nők tömege. Szégyenkezel, mert kirívó ruhát vettél fel, félsz, hogy megtámadnak, de közben a ruhával akarod ellensúlyozni az egészet, és hogy nőnek tekintsenek. A kör bezárult. Lógó fejjel, púpos háttal fogsz menni akárhogy öltözöl fel.

A magassarkú cipők abban segítenek, hogy jobban ki tud magad húzni. De azért itt is a mértékletesség a fontos, ahogy a lapos talpú cipő sem egészséges (balerina és a talpnélküli tornacipő), úgy a szupermagas égimeszelős cipellő sem, mert megterheli a csípőt és a gerincet. A közepes cipőmagasság már fél siker, és elkezdhetsz vonulni.

Láttál már nőt vonulni?


vonulas.jpg

A férjem mondta nekem többször, hogy mikor megismert szó szerint vonultam. Ha ismersz, akkor tudod, hogy ez nem egy tűzpiros tűsarkúban nyakig felsliccelt ruhában való járást jelent. A vonulás az egy önbizalommal teli, egészséges önkritikával megáldott járásmód. Ne téveszd össze a trappolással vagy a trampli tűsarkús járással.

A vonuláskor a nő kihúzza magát, egyenes fejtartással, ha nem is peckesen, de optimistán, helyes önértékeléssel jár. Tudja, hogy hol a helye a világban, tudja merre tart, mi a célja, és nagyon jól tudja, hogy megnézik az utcán, de nem fél, mert nem kirívóan viselkedik, vagy kirívóan öltözködik. Ez maga a vonulás. A dívák szoktak vonulni. Ez nem függ a testalkattól. Ismerek cukin gömbölyded nőt, aki vonul. Bojtos sapkában, télikabátban vonul - de nem acélbetétes bakancsban....Ugyanígy ismerek modell alkatút is, aki nem hogy nem vonul...inkább vonszolja magát. Normál testalkatút is, aki trappolva akár egy ló jár-kel.

Tehát nem a ruhán és testalkaton múlik a testtartás sem és a járásmód sem. 

Egy későbbi írásban azt is elárulom, nálam mi okozta azt, hogy az idő nagy részét egyszer csak lehajtott fejjel töltöttem. De majd ez egy későbbi blogbejegyzés lesz...

 

Tekintet - avagy a Dristi

 

A Dristi, vagyis tekintet a jógában ismert fogalom. A tekintet irányítása. Amikor ellazítod az arcizmokat és a tekinteteddel egy bizonyos pontra fókuszálsz, akkor tudsz a leginkább a belső munkára fókuszálni. De vajon milyen a tekintete annak, aki púpos háttal, görbén, lógó fejjel trappol végig a járdán?

Ha megfigyeled egy ilyen nő (és férfi!) arcát, mindig gondterhelt, emészti valami, rágja a szája szélét, olyan mókuskerék pörög az agyában, ami negatív érzelmekkel teli. Ez a nem tudatos viselkedése. Sokszor észre sem veszik.

Ha a tekintet tiszta, ha mer mások szemébe nézni, akkor a lelke is (többnyire) tiszta. (Azért többnyire mert mindenkinek vannak negatív érzései, amiről nem is tud sokszor.) Az ilyen ember emelt fővel jár, kihúzza magát és a járása is sokszor könnyed, szinte légies. FLOW-ban van. Míg jár nem ítélkezik, nem sajnálkozik: nyitott szívvel, empatikusan, segítőkészen, boldogan lépked. 

 

Tehát ha észreveszed magadon, hogy púposan állsz, figyeld meg tudatosan mi jár épp a fejedben. Ha megtaláltad a lebiggyesztett száj, a lehajtott fej okát, akkor nincs más dolgod, mint tudatosan kidolgoznod magadból. Erre nagyszerű technikák vannak már, akár EFT-vel (kopogtatásos módszer), akár Theta Healinggel vagy épp a jógával is visszahozhatod a belső békéd. Egy légzésfigyelés sokat javít a gondolatok árvizén, és tiszta tudatot eredményez.