Az okos nő jól kommunikál

kommunikacio2.jpgEgy olyan téma került ma elénk, mely minden nőt érint szinte és a mindennapok részének alapproblémája. Ez a gyenge kommunikáció. Mire is gondolok? Mondok máris pár mindenki számára ismert mondatot.

"De hát azt hittem tudod mit akarok karácsonyra?" - mondja a csalódott nő a férjének

"Mi a baj??" - kérdezik sokan a férfiaktól, ha épp elmerengenek valamin, vagy csak épp szótlanabbak a megszokottnál.

És ezek talán a legalapabb kérdések, amit szerintem mindenki feltett már életében legalább egyszer hímnemű társának, aki rögtön kiakadt, vagy felhorkant, hogy "Már csendben sem lehetek? Csak fáradt vagyok...", vagy "Nem mondtad, hogy másra vágynál?" 

A jó házasság titka is - és más emberi kapcsolatoké is, mint a anya-gyermek, anya-apa, gyerek-szülő - a jó kommunikáció. Ez nem jelenti azt, hogy egész nap csicseregni kell, mint egy énekesmadár a fa lombja között, de nem is a szótlanságról szól.

Sokan félreértenek rengeteg szituációt, akár csak a saját életünkben, mert nem mernek kérdezni, nem merik elmondani a gondolataikat, nem mernek a saját érdekeik miatt felszólalni. Elnyomhatóak, akár egy bélyeg. De akkor ne is csodálkozzon senki, ha nem tudják meg a gondolatait bizonyos dolgokról, vagy épp a vágyait. 

A házasságokon belüli szexuális problémák egyik nagy gyökere is a kommunikáció hiánya. Tudom, szemérmesség is van a Földön, és "nem merjük mondani" mi a jó nekünk igazán. De ha egészséges házasságban él valaki, akkor ez nem lehet gátja az életnek, a vágyak elmondásának. Sokszor csak egy szó, vagy egy mozdulat is elég ahhoz, hogy az okosabbik nem (vagyis a férfiak) rájöjjenek mire is vágyunk igazán.

Maradva a karácsonyi ajándékok példájánál a "Mit szeretnél karácsonyra?" kérdés után elhangzó "Lepj meg!" válasz pont egy ilyen vágy-nem-kifejezés. Meglepnek minket, de vajon örülünk-e neki? Én így kaptam epilátort már, amit évek óta nem vettem elő, mert bízom benne, majd egyszer megszeretem (De mivel a szőrtépkedés messze túlmutat a fájdalomköszöbömön, így ez nem valószínű...). Kaptam már borzalmas könyvet, amit sose vennék meg, de elolvastam, hogy ne bántsam meg azt, akitől kaptam. De ilyenkor vajon mi volt az ok? HA egy embertől azt kéred lepjen meg, akkor meg fog. Garantáltan. A saját esze járása szerint akar neked örömet okozni. Ez lutri: vagy bejön, vagy nem...Idén például már mindenkinek elmondtuk mit szeretnénk, aminek valójában örülünk, és többnyire azt is kaptuk. De persze a legjobb barátnőm kitalálta minek örülnék, és sikerült is meglepnie - pozitívan! (Köszönöm Ilcsi a mandala-horgolós könyvet :)). 

Tehát levonva a konklúziót, ha nem adod tudtára másoknak mire vágysz, akkor nehéz a vágyaid teljesíteni.

Az okos nő jól kommunikál. El meri mondani a gondolatait az őt érintő kérdésekben, legyen az a főzéstől a munkahelyi kérdéseken át egészen a gyereknevelésig.  Nem kell túlcsacsogni a dolgot. Sokszor elég annyit mondani, hogy "Kérlek legközelebb hajtsd fel a szőnyeget, ha cipővel kell bent mászkálj a lakásban, mert könnyebb összeseperni utána." Vagy "Ha így simogatod a buksim, az sokkal jobban esik, nagyobb örömet tudsz vele okozni." Ugye milyen egyszerű mondatok?

A nyílt kommunikáció sok (felesleges) feszültségtől szabadít meg.

 

kommunikacio.jpgMit értek ez alatt? Ha kifejezed a vágyad (igényed, gondolatodnak hangot adsz), akkor nem feszít szét az ideg, hogy "már megint nem jó neked". Mert így mások is tudnak hozzád alkalmazkodni. 

Jobb kapcsolatot akarsz a gyerekeddel, férjeddel, családoddal? Mond el nekik a gondolataidat, vágyaidat, mert sokszor ők tétlenek, mert csak puffogsz, zsörtölődsz, ők meg nem értik, már megint mi a baj.

A férfiak nem szeretnek az érzelmekről csacsogni!

Ne felejtsd el azonban, hogy a férj nem a barátnő. Vele másképp kell kommunikálni. Ahogy a férjem mondaná, a férfiak sokkal egyszerűbbek, mint azt mi nők gondoljuk. És ez így is van. Ne akarj belőlük érzelmeket szavakban kicsikarni, mert ez a fajta rendszerük - tisztelet a kivételnek - teljesen máshogy van összerakva. Mint ahogy két számítógépes rendszer - a Linux sem lesz olyan mint a Windows, vagy az IPhone is más, mint egy Androidos telefon. Így a kommunikációjuk is másképp működik. De ha már elmondod nekik, hogy bizonyos dolgokról Te hogy vélekedsz, vagy mire vágysz - legyen az könyv, játék, családi program, a háztartásban kivett részük, akkor máris kevesebb stressznek vagy kitéve, hiszen tudják ők is, hogy okozhatnak Neked örömet. Mellékesen egy idő után ők is átveszik ezeket a pozitív kommunikációs módokat, és javul akár a házasélet, akár a munkahelyi kommunikáció. 

Próbáld ki egy hétre akár, működik-e a dolog. Légy tapintatos, de ne az önzőség vezéreljen. Ha a tiszta szeretet és béke vezérli a gondolataidat és ezáltal a kommunikációdat, akkor nem véthetsz hibát, hidd el nekem. 

 

Om Shanti