Az alvás művészete - Jóga nidrá

savasana.jpgEgyre többen panaszkodnak, hogy nem tudnak aludni mélyen, vagy épp elaludni is nehezükre esik. Ennek oka a stressz, a rohanó hétköznapok, a túlterheltség, vagy éppen az, hogy partnerünk rettenetesen horkol, ami már az elalvást is nehezíti. Ha még ide vesszük a Hold állását is, akkor szinte lehetetlennek tűnő feladat kipihenni magunk. 

A Jóga nidrá nem sport, annak ellenére, hogy a neve ezt sugallja. Ez egy speciális mélyrelaxációs technika. A jógamesterek a reggeli és esti órákban való mélyrelaxálást javasolnak, de az is teljesen tökéletes, ha az estédbe tudod csak beleilleszteni. Az ok nagyon egyszerű: elképesztően könnyű belealudni. Ha már belealszol, akkor miért ne tedd reggelig. 

Elsősorban gyakorlott relaxálóknak, meditálóknak való technika, mint minden mélyrelaxációs módszer!

(Azoknak, akik nem mernek még relaxálni sem - van ilyen bőven -, azoknak semmiképp nem ajánlott! A mélyrelaxáció a nevéből adódóan is egy mély állapotot hoz létre, ami pánikbetegségnél, súlyos depressziónál, skizofréniánál és hasonló pszichológiai betegségeknél nem javasolt (kezdetben).)

A gyakorlat hossza a végző személy állapotától függ. Legrövidebb 20-25 perctől a kb. 40-45 perces gyakorlathosszig tart. Mivel elsősorban most az alvás javítására összpontosítunk, így egy rövidített, de mégis mélyrelaxációs technikát mutatok Nektek. (Hamarosan hanganyagként is elérhető lesz a blogon.)

A Jóga nidrá egyszerűsített folyamata

 

 Bevezetésként helyezkedj el háton fekve, csípőszéles terpeszben, karok a test mellett könnyen, puhán pihennek. Hunyd le a szemed, és szépen lassan kezd el a légzésedet figyelni, anélkül, hogy beleavatkoznál. Figyeld meg, ahogy áramlik be a levegő az orrnyílásaidon, figyeld, ahogy hullámzik a mellkas. 

Amikor úgy érzed, hogy már eléggé sikerült a figyelmedet a légzésedre összpontosítani, akkor a testtudatosság összpontosításával folytatódik a gyakorlat. Ennek az a lényege, hogy az elméddel végigsétálsz a test adott pontjain, és minden egyes pontot megfigyelsz magadon (csukott szemmel), és képzeletben ki- és belélegzel rajta. 

A rövidített jóga nidrá pontjai a következők:

 1. Két szemöldök között
 2. Torok(központ), torokcsakra
 3. Jobb váll
 4. Jobb könyök
 5. Jobb csukló
 6. Jobb kéz ujjai
 7. Jobb csukló
 8. Jobb könyök
 9. Jobb váll
 10. Bal váll
 11. Bal könyök
 12. Bal csukló
 13. Bal kéz ujjai
 14. Bal csukló
 15. Bal könyök
 16. Bal váll
 17. Szív (Szívcsakra, szívközpont)
 18. Köldök(központ)
 19. Gyökércsakra (a medence között)
 20. Jobb csípőcsont
 21. Jobb comb
 22. Jobb térd
 23. Jobb talp
 24. Jobb térd
 25. Jobb comb
 26. Jobb csípőcsont
 27. Bal csípőcsont
 28. Bal comb
 29. Bal térd
 30. Bal talp
 31. A teljes test átlélegzése

 

Általában a közepén az elme kifárad és elérkezik a várt mélyrelaxációs állapot. Minden egyes pontnál gondolatban lélegezz ki minden feszültséget, majd amikor úgy érzed, hogy az a pont ellazult, akkor haladj tovább. Mivel a figyelemösszpontosítás nagyon fontos hozzá, így gyakorlatilag a mindennapi problémákat szinte muszáj kizárnod. Ha az elméd szórakozik veled és eltérít a folyamatban, akkor vedd észre, tudatosítsd magadban, és lépj egy ponttal vissza és folytasd a sort. 

Ha ezt a nagyszerű relaxációs gyakorlatod elvégzed esténként, akkor biztos lehet benne, hogy hamarosan sokkal pihentebb leszel akár egész nap, jobban fog járni az agyad a fontosabb dolgokon, javul a feladat- és problémamegoldó képességed.

Rengeteg olyan élethelyzetben fog segíteni egy-egy relaxáció, amire eddig nem is gondoltál. Erről is szó lesz itt a blogon!

Hamarosan induló Meditációs és relaxációs tanfolyamunkon is elsajátíthatod ezt a nagyszerű technikát, és sok más hasznos módszert is, amivel hatékonyabbá, tudatosabbá és kiegyensúlyozottabbá teheted mindennapjaidat.