Napi egy hála - és az életed megváltozik!

hala.jpgPár évvel ezelőtt igazi mélypontunk volt, mind a nőiségem, mind családi szinten tragédiák sora volt számunkra "megírva". Nehéz volt talpra állni belőle, de talán ez a technika is hozzásegített minket ahhoz, hogy a mai napig boldog, kiegyensúlyozott házasságban éljünk, és a régmúlt fájdalmait helyesen kezelve kijöjjünk a lelki nehézségekből mind a ketten. Ennek két módja volt. Az egyik a mindennapos meditáció, melynek jótékony hatásairól hamarosan szó lesz itt a blogon. A másik a hálaadás. Mert nekünk van hálanaplónk is.

A hálaadás

Itt nem a karácsony közeledtére kell gondolni, hanem a mindennapi jó dolgokért való hálára. Mert a legnagyobb tragédiák (halálesetek például) között is van remény, fény, és olyan dolog, amiért hálát lehet adni. Mi egy éven keresztül minden nap megfogalmaztunk egy hálát, ami abban a napban számunkra a napsütést jelentette. 

Mit csináltunk?

Fogtunk egy 5 literes nagy befőttesüveget, kicsit kidekoráltam, hogy csinosabb legyen. Így kicsit vintage forma lett. Vágtam ki kicsi post-it méretű cetliket, és minden nap egy-egy hálát írtunk bele külön-külön. Olyannyira szigorúak voltunk magunkhoz, hogy a befőttesüveg szépen megtelt és nyithattuk a következőt...és a következőt.

Aki ismer engem tudja, hogy egy időben a Facebook privát oldalamon is volt #napihála bejegyzés, mert volt sok barátunk, aki kíváncsi volt hogyan csináljuk, és így ide is jutott naponta egy-egy hála. Volt aki kérte, fogalmazzam őt is bele a napi hálámba, mert finom kávét főzött. Szóval érdekes folyamat indult el ebből az eredetileg csak magunk tudatosságának és hangulatának növelése céljából indított napi hála projektnek.

 

Mit éreztünk az egy év alatt?

 

Rengeteg érdekes dolgot tapasztaltunk. Eleinte nem is gondoltuk, hogy ez ennyire jó lesz, ennyire gyógyító hatással lesz ránk. De működött!

Az első napok...

Amikor maga alatt van az ember lelkileg, napjába több zsepit fúj el, mint egy influenza szezonban, akkor nehéz jó dolgokat találni az életben. Mert kevés dolog van, aminek örülni tudunk. 

Eleinte nagyon nehéz az élet napos oldalát szemlélni...De ha az első héten túl vagy, meglátod mennyire könnyen megy napi egy hálát a cetlire írni! :)

 

 Az első hét után...

Eljött a pillanat, amikor már lazán írtunk fejenként egy olyan dolgot, ami aznap örömet okozott. A lélekemelő része ilyenkor még nem volt érezhető, inkább egy kötelező feladathoz hasonlított, mert az elménk még a kesergésben volt benne, és a sok meditálás még csak a válaszokat kezdte megadni a miértekre.

Egy hónap...

Itt jött el az az időszak, hogy nem csak lazán írtunk egy hálát naponta, de érezni is kezdtük a pozitív hatását. Persze a meditációs gyakorlások is segítettek, de a napi egy hála rutinná volt, és elkezdődött a pozitív dolgok beáramlása is.

Fél év...vízválasztó...

Ekkor hajlamosak lettünk volna feladni...nem lustaságból, hanem mert "meggyógyultunk". Elkezdődtek a megszokott mindennapok és rosszabb kezdett lenni minden. Így hát folytattam a hála-projektet is. 

Egy év

Egy év volt az a távlat, amikor már a hála, mint kifejezési mód belénk ivódott. Bármikor, bármiért hálát tudtunk adni, rengeteg jó történt velünk, és újra elkezdtünk élni. Persze a régi emlékek a mai napig ott vannak, csak talán mivel értelmet nyertek, így megszépültek, levontuk a tanulságokat is azóta már, így nem befolyásolta már a mindennapjainkat.

Ha hajlamos vagy az élet sötét oldalát látni, kezd el a napi hála-befőttesüveged megtölteni.

Ha depressziós vagy...Ha pánikbeteg vagy...Ha csalódás ért...Ha meghalt valamelyik szeretted...Ha elvesztetted az állásod...Kezd el a napi egy hálát megadni a Veled történt jó dolgoknak, és hidd el, hamarosan újra sütni fog a Nap. Nekem elhiheted! Tudom miről beszélek!

Címkék: életmód