Mi kerüljön az asztalra? - 2. rész

kavebab.jpg Az első részben már olvashattátok a minőségi és egészséges élelmiszer-alapanyagok ismérveit - az én szemszögemből, melyet rengeteg tudós és természetgyógyász, orvos is alátámasztott már. A mai téma ennek a folytatása lesz, a rejtett penészekről lesz szó.

 

Mit jelent a rejtett penész?

 

A rejtett penész egy olyan "jelenség", amiről sokan úgy vélekednek talán, hogy nincs is, mert "amit nem látszunk az nincs". Pedig a kutatások is bebizonyították már, hogy a rejtett - szemmel nem látható penészgombák jelenléte nagyban befolyásolja az emberi egészséget is. 

Gondolom most páran fel is kaptátok a fejetek, de akkor miért a nagy kávészemes kép van rögtön az orrunk előtt? A válasz egyszerű. Az egyik leggyakrabban szennyeződött, a mindennapokban legtöbbet fogyasztott élelmiszer a kávé. A szárítás során, mikor kiterítik, a leggyakoribb probléma a penészgombák megtelepedése. Az esetek nagy többségében a gombák jelenlétét még nem is lehet észre venni, hiszen sokszor még az ízükön sem vesszük észre. De minimális mennyiségben már ott vannak. A Szilíciumvölgyben végzett kutatásokban bevizsgálták a világ kávébabjait, és sajnos - ha a kutatásnak lehet hinni, akkor igen kevés olyan kávét találtak, ami a feldolgozás során nem szennyeződik. Mind a legtöbb esetben, itt is természetesen a legnagyobb elővigyázatossággal termelik, szárítják, őrlik, vagy épp pörkölik, mégis a kutatásokban penészgombákat tudtak kimutatni. Ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy 100%-ban mindegyikben előfordul, de az biztos, hogy e téren jobban körben kell nézni a hazai piacon is, ha minden penészt ki akarunk zárni a mindennapi életünkből.

A másik leggyakrabban penészgombákkal szennyeződött élelmiszercsoport az olajos magvak csoportja. Ide tartozik a napraforgómagtól a kesudión át a magvak nagyja. Itt is a gondos feldolgozás ellenére történik a szennyeződés, hiszen a gombák is jól tudják, hogy a számukra legfinomabb dolgokat kell "megkóstolni", így nem véletlen, hogy ebben az élelmiszercsoportban is előfordulnak ezek a problémák.

A sajtos is problémásak lehetnek. A sajtokból is érdemes olyat választani, ami a hagyományos eljárással készültek, hiszen manapság a gyorsított eljárással készülő sajtok is veszélyforrások lehetnek. Itt sem arról van szó, hogy 100% veszélyforrás, de nyitott szemmel kell járni.

A következő részben a lehetséges allergénekről lesz szó...

 

Om Shanti

Erika

 

Mi kerüljön az asztalra? - 1. rész