Mi kerüljön az asztalra? - 4. rész

gabonak_es_malac.jpgAz előző részekben pár olyan információról volt szó (1. rész, 2. rész, 3. rész.), ami alapjaiban egy új szemléletet adnak a modern kor háziasszonyának a táplálkozásról és az egészséges élelmiszerekről. De ez még nem minden.

Ha végignézed az ételek összetevőit, akkor mást is észreveszel, észrevehetsz. 

 

 

 

Elég elolvasnod egy állattenyésztésről szóló könyvet, és a saját táplálkozásod is más szemlélettel fogod nézni.

Mire gondolok?

Tegnap egy üzleti (és bármilyen meglepő, de személyiségfejlesztő tréningen voltunk a férjemmel. Szeretünk oda járni, abba a közösségbe, mert ez több annál, mint egy konferencia. Rengeteg felismerés születik, és még több értékes beszélgetés indul el.

A VIP ebédnél ahogy a körasztaloknál álltunk - ismeretlen emberek között, elindult a beszélgetés a mi gluténmentes tésztánkkal kapcsolatban az egészséges táplálkozásról. Volt egy közepes pocakkal megáldott úriember mellettem, aki tágra nyílt szemmel figyelt, majd odafordult hozzám és megkérdezte: De ha diétázom miért nem tudok lefogyni? 

Most az egész beszélgetést nem írom le, mert volt szó az elfogyasztott fitoösztrogén túlsúlytól kezdve a globális érdekeken át sokféle dologról, de feltettem neki egy kérdést, amit döbbenten hallott meg, és mikor megértette a mélyebb lényegét a kérdésemnek, rögtön annyit mondott: "Itt a névjegyem...erről még beszélgessünk, mert évek óta le akarok fogyni és nem értettem eddig, hogy miért...Nagyon köszönöm!!!"

Tudod mit kérdeztem Tőle?

TE VAJON HÁNY OLYAN ÉLELMISZER ALAPANYAGOT ESZEL DIÉTA CÍMÉN, AMIVEL VALÓJÁBAN A HASZONÁLLATOKAT HIZLALJÁK?

Ha voltál már farmon, vagy utánaolvastál melyik haszonállat mit eszik, akkor érted miről van szó. Ha még nem néztél sosem utána elárulom a "titkot".

GABONÁKAT, ÍZFOKOZÓKAT

A malacot kukoricával, árpával hizlalják amellett, hogy kapnak búzát is és jó esetben zöldtakarmányt is, de ez utóbbitól nem hízik, csak jobban tágítja a gyomrát, és növeli az éhségét! És mielőtt azt gondolnád, hogy a malacok nem gourmet-k, nagyot tévedsz. A sertéstápokban - és egyes baromfitápokban is vannak ízfokozóként működő anyagok. A kismalac konkrétan megőrül a vanília illatáért!!! Így nevelődik ki a sertéstelepeken a fogyasztói társadalom! Elég csak egyszer intenzív ízű finomságot adnod egy kismalacnak, onnantól kezdve válogatóssá válik. Állandóan olyat akar enni. Pedig nem néz TV-t, reklámokat - pedig EU-konform kismalac. A legjobb hizlaló eledel viszont a kukorica, árpa, búza és egyéb szemestakarmányok és a szója a magas fehérjetartalmával.

Legyen diétád bármilyen rendszerű, érdemes végignézned, hogy valóban milyen összetevőket fogyasztasz. Ha ide még beleírnám a fitoösztrogének hatását a testre, rögtön magadba zuhannál és nem tudnál hirtelen mit dönteni, hogy mit is egyél akkor valójában...Ezért ezt még most nem írom ide. Csak egy gondolatot akartam elindítani Benned, hogy tudd, mennyire a fogyasztói társadalom része vagy. És érdemes elgondolkodnod azon, hogy miért érdekes (és ki húz hasznot abból) az, ha Te ott a monitor előtt meghízol. Összeesküvés-elmélet? Vagy így látom én, aki gazdálkodó családban élek, és évente számos haszonállat felneveléséért is felelek? Rád bízom mit gondolsz erről. De ha úgy érzed, meg is oszthatod gondolataidat. Őszintén kíváncsi vagyok rá! Írd meg nekem, másoknak! Legyél Tudatos fogyasztó (is)!

Om Shanti

Erika