Hála: amit a legtöbben félreértenek

Korábbi írásomban a Háláról volt szó, mennyire hasznos, ha naponta legalább egyet el tudsz mondani. De vajon a hála szó kinek mit jelent?

Egyik meditációm alkalmával pont a hála fogalmán gondolkodtam, hogy vajon mindenkinek ugyanazt jelenti-e? Rá kellett jöjjek, hogy nem. Nagyon is nem.

Ismerek egy nőt, akinek borzalmasan rossz viszonya volt az anyósával. A kedvenc szavajárása azt volt, "Hogy dehogy engedem segíteni, még a végén életem végéig hálálkodhatok neki a semmiért...". Neki a hála biztosan nem azt jelenti, mint amit az valójában jelent. 

A valódi hála arról szól, hogy egy olyan dologért adsz köszönetet, hálát, amid van, amit kaptál, amit elértél és ebben egy feltétel nélküli öröm és szeretet van. Az igazi hálát ne tévesszük össze a hálálkodással.

Ha van egy házad, ahol meleg van, adj érte hálát. 

Ha bajban vagy és van aki segít, akkor adj érte hálát.

De ha egy olyan egyoldalú viszony van, ahol az egyik fél érdekből ad a másiknak, és cserébe "hálálkodást" vár, az nem a napi hálaadás fogalma. 

A valódi hála egy olyan belülről jövő, szinte fennkölt érzésű köszönetnyilvánítás, melyben nincsen mögöttes negatív tartalom. Így amikor hálát adsz valamiért, azt tedd tiszta szívedből elvárások nélkül. 

 

Om Shanti

Erika