Tiszta elméhez - tiszta élelmiszer

Amikor valaki tanácsot kér tőlem (tőlünk), hogy mit egyen ahhoz, hogy jól legyen, egy dolgot szoktam (szoktunk) neki mondani mindig.

Mivel nem vagyok orvos, sem dietetikus, így elsősorban javaslom, menjenek el kivizsgálásra, és járjanak utána, milyen élelmiszer allergiáik vannak. De a "jól levés" nem csak az ételallergiákról szól. A mentális egészség egy ezzel ugyan összefüggő, de mégis más világ.

Egyes élelmiszerek a mentális egészséget károsítják. A finomított cukrok hiperaktivitást okoznak - hogy csak egyet mondjak a sok közül. A hiperaktív ember elméje nem tiszta. 

Vannak vallások, ahol azt tartják, hogy a hagyma befolyásolja a szellemi frissességet és nem engedi meditációkor lecsendesíteni az elmét és vágyakat okoznak (Krisna-hívők). 

Más tanok (és a Krisna-hívők is) a karma miatt elutasítják a húsok fogyasztását, mert karmát teremtenek az elfogyasztásukkal hitük szerint, amellett, hogy az állatok lélekkel rendelkező mivoltát is figyelembe veszik.

Hogy ki miben hisz, az mindenkinek személyes döntése, és ebbe aligha szólhat bele bárki.

De amikor az elme tisztaságáról van szó, akkor mindenképpen a tudatos étkezés kérdésköre köszön vissza. 

Mivel vannak élénkítő élelmiszerek, így ha a békére törekszel belül, akkor célszerű ezeket a stimuláló szereket elkerülni. Ilyen a cukor, a kávé, a kakaó, de a dohánytermékeket is ide sorolják.

Vannak élelmiszerek, melyek annyira nehezen emészthetők, hogy a szervezet azért nem tud elcsendesedni, mert az emésztéssel foglalkozik. Ilyenkor az elme cikázik, letompul ugyan, de sokaknál a tompaság mellett egy depresszív érzés is elindul. Egyes élelmiszerek kifejezetten erősítik a pánikbetegséget. Ezt sem én találtam ki, hanem nálam sokkal okosabbak írták le a saját tanulmányaik és tapasztalataik alapján. 

Ha tiszta elmét akarsz teremteni, akkor ismerned kell magad és azokat az élelmiszereket, melyek tisztának számítanak. Az adalékanyagokkal teletömött ételek, ízfokozók mind-mind a nyugtalan elméhez járulnak hozzá, így ha a belső békére törekszel, akkor az étkezésed is át kell reformáld.

Om Shanti

Erika

HA TETSZETT A CIKK, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

HASONLÓ CIKKEK A TÉMÁBAN:

Mi kerüljön az asztalra?