Meditálni bárki tud

meditaciomindenkinek.jpgMeditálni bárki tud, még akkor is, ha nem hiszed el. Ma kaptam pár telefonhívást a meditációs tréningekkel kapcsolatban. A kérdés a következő volt: én is meg tudom szerinted tanulni? És mind számomra ismeretlen emberek.

Igen, mindenki számára megtanulható és bármilyen meglepő szinte mindenkinek voltak már olyan pillanatai az életében, amikor a figyelme teljesen befelé fordult és egyáltalán nem voltak gondolatai. Ilyen az ablakon kifelé bámuló gyerekek egy része is. Hiszen ilyenkor az elme egy olyan pillanatba kerül, amikor nincs idő és nincs tér. Nincs semmi. Észre ritkán vesszük, többnyire összekeverik az álmodozással, pedig az egy teljesen más dolog. 

A meditációt meg lehet tanulni, és tudatosan lehet alkalmazni. Természetesen ennek megvannak a maga technikái, amit tanfolyamokon lehet elsajátítani. (Mint például nálunk a Meditációs és relaxációs alapképzésen)

A macskák és a kutyák is szoktak meditálni. Ha figyeled az állatokat, akkor észreveszed, hogy sokszor olyan állapotba kerülnek, hogy csak épp léteznek. Fekszenek a napon, tekintetük előre néz, de csukva van a szemük...és meditálnak.