Zenével a boldog gondolatokért

A zeneterápia mint olyan, létező fogalom, viszont azt kevesen tudják, hogy zene és zene között is elképesztően nagy különbségek vannak. Persze egy rockzene sosem lesz Beethoven, de nem csak ebben mérendő a zene gyógyító vagy épp romboló ereje.

Bizonyára hallottál már róla, hogy kismamáknak javasolják, hogy több zenét, főleg komolyzenét hallgassanak. Kutatásokban bizonyított tény, hogy egyes zeneszerzők művei, mint pl. Mozart, nagyban hozzájárul a kisbaba egészséges fejlődéséhez és a későbbiekben születése után is egy békésebb, nyugodtabb kisbaba lesz. 

Ha abból az irányból közelítjük meg a dolgot, hogy vajon milyen zenei szövegeket dudorászol egész nap, és az "azzá válasz, amire a legtöbbet gondolsz", akkor itt is érdekes tapasztalatokat és tanulságokat lehet levonni.

lovemusic.jpeg

Hogy mennyire igaz a fenti állítás, egy egyszerű gyakorlatot javaslok Neked:

Nézd meg az egyes zenei műfaj kedvelői között milyen viselkedési normák az elfogadottak. Szemléld meg külső szemlélőként a hangulatukat az egyes műfajok rajongóinak, kezdve a testtartásuktól az arcukig, szemükig. Melyik zenei műfajba tartoznak a félénkek, melyekbe az agresszívak, a depressziósak, a befeléfordulók, a vidám, mosolygós emberek? Melyek optimisták, melyek pesszimisták?

Ha ezt megfigyelted, akkor jön a következő gyakorlat:

Ha az általuk kedvelt daloknak, zenéknek van szövege: mit mondanak, mit énekelnek benne? Optimista szövegek, vagy épp a világfájdalomról szólnak? Csalódottságról vagy menekülésről szólnak? Sikerekről vagy kudarcokról énekelnek? 

 Ugyanez igaz a komolyzenére is, csak pepitában. A pihentető és harmonikus dallamok segítik a békés gondolatokat (Mozart, Beethoven Haydn, Händel, Carulli...), míg a szétzilált, követhetetlen "műalkotások", vagy épp a requiemek pont az elmúlást és a negatív érzelmeket erősítik (Bartók, ...).

Hamarosan ezzel összefüggően az Emoto-kísérletekről is szó lesz.

Ha elvégezted a gyakorlatokat, írd le tapasztalatodat! Kíváncsian várom!

Addig is pár érdekes mai zeneszám, mely pozitív töltetű (hogy ne csak a régi korokból szemezgessünk):

 

HA TETSZETT AZ ÍRÁSOM, OSZD MEG MÁSOKKAL IS! HA VAN KÉRDÉSED VAGY VÉLEMÉNYED, SZÓLJ HOZZÁ ITT A BLOGON, VAGY KOMMENTELD A FACEBOOKON!