Önbecsülés - ön-meg-nem-becsülés

A sikertelenség és a boldogtalanság egyik legnagyobb okozója az önbecsülés, vagyis inkább az, amikor nem becsüljük magunkat eléggé.

Ha az "azzá válsz, amire a legtöbbet gondolsz" (Earl Nightingale) híres mondatot vesszük alapul, akkor lehet, hogy érted, mire gondolok. De ha nem érted, akkor gyorsan elmagyarázom.

Mikor álltál meg a tükör előtt úgy, hogy mosolyogtál magadra, netán meg is dícsérted magad?

A nők - és sokszor a férfiak is beteg önképpel rendelkeznek és gyakorlatilag utálják magukat. Miért gondolom ezt? Mert ha nem így lenne, sokkal kevesebb diétás italport, alakformáló bérletet és zsírleszívást lehetne eladni. De kevesebb lenne az anorexiás beteg is, vagy a túlzásbavitt bodybilder. Ne érts félre, nem baj, ha igényes vagy és adsz magadra. De nem mindegy, hogy ezt milyen indíttatásból teszed.

tukorkep.jpgAmikor reggel rámosolyogsz önnön valódra a tükörben, és úgy indul a napod, hogy "De jól nézel ki, te csajszi ott a tükörben", akkor az egész napodat megpecsételed: kifejezetten sikeres és boldog napod lesz. 

De ha úgy állsz a tükör elé, félig kómásan, álmosan, hogy leszidod magad: "uhh már mint hogy nézek ki...és a hajam? Uh és ezek a karikák...nah jó...inkább rám sem nézek"....Akkor a napod vajon milyen pecséttel lesz lebélyegezve? Nincs mit tagadni...szar napod lesz. Ilyenkor az önbizalom a béka feneke alatt van, és lehet jobban is tennéd, ha visszabújnál az ágyba és széppé aludnád magad.

Te melyik csoportba tartozol? Aki szidja magát reggel, vagy aki észreveszi azt az icipici szépséget is magadon, amit lehet csak odaképzelsz?

Ha már idáig elolvastad az írást, akkor elképzelhető, hogy elkezdtek a hiedelmeid hangosan és cinikusan a fejedben megszólalni. Milyen hiedelmeid lehetnek?

- Ez a csaj biztos egoista, ha szereti magát...

- Na ez mekkora idiótaság...ettől csak öntelt leszek

- Még a végén egoistának titulálnak mások...

- Ezt a testet szereti? Látszik, hogy nem tudja, hogy nézek ki valójában

- Egy anya, aki szült x gyereket, már nem néz ki úgy, mint csitriként, nincs mit szeressek magamon...

Ismerősek ezek a gondolatok? Vagy esetleg valamit kihagytam?

Amikor az ikreink után úgy néztem ki, ahogy...és a hasfalam valahol a combom közepénél járt és is így gondoltam. Nem volt okom másképp gondolkodni. Kudarc ért, nem is kicsi, mellette a régi jógázós-fitt testecském maga volt a borzalom...szegény. Sajnálgattam magam. Igen, jól hallod. Úgy sajnálgattam magam, mint valószínűleg most Te. De rájöttem, hogy ezzel csak rontok a helyzeten és elkezdtem visszatérni a mentális egészségem helyretételéhez.

Ekkor kezdődött a Napi egy hála a boldogságért programunk is. 

A női test egy érzékeny műszer. Sok terhet ki kell álljon. Hamarosan erről is bővebben írok, beszélek majd. De pont ezek miatt a terhek miatt legyél neki hálás, mert kiállta a próbát. És nem azért néz ki úgy most, ahogy kinéz, mert elhanyagoltad...(Ugye nem hanyagoltad el magad?). Azért néz ki úgy most, ahogy látod, mert rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül és ezeknek a nyomait tükrözi. Fogd fel tetoválásként. Fogd fel egy olyan jelként, ami emlékeztet arra, mennyire bátor voltál. Tisztelt magad annyira, hogy nem bántod.

Napi gyakorlatként fürdés után állj meg a tükör előtt és nézz végig magadon. Dícsérd meg azt a részed, amit szeretsz magadon (amit eddig szerettél már). Kiindulásnak ez is tökéletes.
Majd nézz végig magadon, és köszönd meg a testednek, hogy kiállta a próbákat és az olyan jelek (szétnyílt hasfal, stirák, sebek, égési sérülés nyomai, műtéti hegek...), melyek rajtad vannak emlékeztessen csak arra a bátorságra, ami miatt keletkeztek.

Érezd egy kicsit magad hősként. Mert sokan nem tudták volna végigcsinálni azt, amit Te lehet megéltél a "sebeid" által. Ha gondolod hálát is adhatsz magadnak azért, hogy "csak ennyi" látszik rajtad, a testeden, mint szentélyen.

Ha az önbecsülésed a helyén van, akkor egyre kevésbé kell aggódj olyan butaságok miatt, mint a feltételezések, a féltékenység, a boldogtalanság, a kritikáktól való félelem, és a sikertelenség. A sikeres embernek helyén van az önbecsülése. Sokszor nem a ruha teszi....hanem a kisugárzásod. Ragyogj és szeresd magad!

Ragyogó napot minden nap!

Om Shanti

Erika

Ha éppen Kiskőrös térségében jársz, és személyesen is találkoznál velem, tanácsot kérnél, akkor várlak szeretettel az alábbi ingyenes workshopon:

Időpont: 2018. február 6. 18:00
Helyszín: Kaskantyú, Művelődési Ház Könyvtár

Cím: A nők mentális egészsége

A meghívásért külön köszönet a Kaskantyú Művelődési Ház által szervezett Egészségügyi Napoknak, Farkas Emese szervezőnek

Ha tetszett az írás, OSZD MEG másokkal is! :)