Irigykednek Rád? Lehet csak tükröt tartasz?

tojas.jpgPár napja volt egy Facebook kérdésünk Hozzátok, hogy mit gondoltok az irigységről. Rengeteg hozzászólás érkezett és úgy látom, sokatokat megmozgatta ez a kérdés. 

Szerencsére mindenki egy rossz tulajdonságnak könyvelte el az irigységet és ki is fejtették páran, milyen lelki tényezőkön alapszik ez a viselkedési mód.

Biztos mindenkinek van egy olyan része, ami néha irigykedik másokra, valakire. Annyira sok dolog, hatás ér minket napi szinten, hogy ezernyi gondolat és érzés is társul rögtön mellé. 

Korábban volt egy műsor, melyben egy kedves barátnőm szerepelt, és egy ország ismert meg a fényűzésről. Rengeteg irigye is lett, de vajon tudjuk-e valójában, hogy mennyire valós az, amit a képeken láttunk? Vagy csak egy jól összerakott reality az egész élet?

Minden embernek két színpada van: az egyik a nézők felé mutatható, a fényűzés, az erő, a tökéletesség. A másik színpad a valóság és a színfalak mögött zajló élete. Mindkettőnek vannak lélektani oldalai is, viszont ha véleményt alkotunk valakiről, akkor csak a színpadot látjuk, a színfalak mögé nagyon kevesen jutnak be. 

De mi van a színfalak mögött?

A színfalak mögött vagy valójában Te. Se több, se kevesebb. A rengeteg munka, amit belefektetsz az életed számos területébe: a színpadi előadáshoz a próbák, a gyakorlás, a tanulás, a sok táncóra...ugyanez van akkor is, ha nem színészként élsz. A színfalak mögött van munkahelyed. Ott érnek hatások, vannak küzdelmeid, vannak álmaid, vannak érzelmeid, fájdalmaid, de mint a "jó bohóc", a színpadon nem mutatod a mögötte lévő megannyi küzdelmet. Az álcamosolyt mutatsz. Akár a magas lázad sem látják, amit épp elfojtasz lázcsillapítókkal. Ugye milyen érdekes? 

De miért irigykednek akkor Rád?

Akik nem ismernek, a színpadot látják, és a "saját elfuserált életüket" látják az egész mögött. Ha te sikeresebb vagy, mint ő, akkor tükör vagy: kiélesedik benne a sikertelenség érzése.

kertportal-logo.png


Ha Te épp ducibb vagy, mint az irigyelt személy, akkor a teltebb alakod, és a diétákba vetett kudarcod érzése fog erősödni. De ilyenkor sem látod, hogy a másik miért vékonyabb? Talán anorexiás? Vagy épp már kórosan sovány, mert beteg...de Te hozzá képest kövérnek érzed magad...naná, hogy előjön az irigység.

Az irigykedés egy görbe tükör. Felerősíti a saját magadban megélt hiányokat, kudarcokat. Ezért vannak a féltékenységek. Ezért vannak olyan emberek, akik abból próbálnak erőt meríteni, hogy végérvényesen támadjanak, akárhol megjelensz. Ezt a celebek még erőteljesebben élik meg. A média nem tiszteli a magánszférát, és pont ezért is veszélyes, mit mutatsz kifelé. 

Az irigykedés kedvelt szavai, ami sokszor álruhában is jelen vannak:

"Szerencséd van" (Feltételezésekbe megy bele az irigy ember)
"Gratulálok, Te mázlista"
"Na..szuper, nyertél...És hallottad, hogy én kaptam egy új munkát?" (Visszairányítják önmagukra a beszélgetést)
"Könnyű Neked, hiszen nincs még gyereked" (Feltételez, de még meg is bánt esetleg, de irigykedik, hogy Neked nem kell pelenkázni és sírásra kelni)

Az irigykedés addig egészséges, míg önmagadban rá tudsz nézni a kiváltó okokra. A tudatos viselkedéshez és tudatos élethez ez is hozzá tartozik. 

Az irigykedés onnantól veszélyes, ha átfordul agresszióba, ahogy ezt írtátok is a Facebookon. Bizony, az irigy ember sokszor agresszívvá válik. Az agresszivitás mögött tehetetlenség húzódik. Az agresszív energia annyira feszíti szét idegileg, hogy majdnem szétrobban és muszáj kiadja magából. Így természetesen megtalál az irigykedés már egy veszélyesebb formájában (fenyegetőzés, nyilvános sértegetés, kínos helyzetekbe hozás szándékosan, stb...).

banner_468-60.jpg

Az ilyen emberrel akármennyire is nehéz, megértőnek kell lenned. Nem azért mert sérthetetlen vagy és "erkölcsi győzelmet kell arass rajta", hanem azért, mert észre kell venni a mögötte húzódó gyenge, sérült lelket. Aki idáig eljut már, hogy bántson másokat saját tehetetlensége miatt, az a legtöbb esetben lelkileg beteg, az életbe vetett hite megrendült és sorozatos fájdalmakkal éli mindennapjait. Ez lehet fizikai fájdalom, de lehet lelki is. Kinek mi. A lelki fájdalom idővel testi tüneteket produkál (Lásd lelki eredetű betegségek tárháza). 

Ha az ilyen emberrel vitába szállsz, akkor jó eséllyel sérülsz meg a csatában. Feleslegesen idegeskedsz és az amúgy kreatív energiádat elveszted és haragba fordítod át. Lehetsz dühös az illetőre, de ne tartson ez pár percnél. Ha tudatos vagy, mögé látsz ezeknek a dolgoknak. 

 

HA TETSZETT AZ ÍRÁSOM, OSZD MEG MÁSOKKAL IS! HA VAN KÉRDÉSED VAGY VÉLEMÉNYED, SZÓLJ HOZZÁ ITT A BLOGON, VAGY KOMMENTELD A FACEBOOKON!