Jóga-titok: zenére vagy csendben?

yogagirl_erika.jpgA napokban merült fel, mennyire jó lenne zenére jógázni. Az ötletet rögtön elvetettem, és elmondtam, hogy miért nem zenére jógázunk. A valódi jóga a csendre épít.

Szokták mondani, hogy a jóga egy olyan magányos sport. De ha csoportosan végzed, akkor is a befelé figyelés művészete kellene, hogy legyen. 

A zene, a füstölő mind arra szolgál, hogy megzavard az elméd egy külső hatással. Amikor zenére mozogsz, akkor óhatatlanul is a külső ingerekre figyelsz és gátolja a belső koncentrációt. Sok esetben már a tanár (mester) beszéde is zavarja a befelé figyelést, ezért csodákra képes a valódi egyedül gyakorlás.

Amikor csak a mozdulatra figyelünk, mint pl. az izmok tónusa, a légzés vagy épp a gerinc mozgása, akkor egy teljesen új világ tárul fel előttünk. A befelé figyelés művészetével olyan testismeretet kapsz a saját működésedről, ami a belső stabilitás, az önbizalom egyik elengedhetetlen alapja. 

Olyan esetekben javasolt csak zenére jógázni, mikor nincs a gyakorlónak kedve még felkelni sem. A megfelelően kiválasztott zene már önmagába véve is jótékony hatású lehet, de itt elsősorban nem a jógázás, mint folyamat lesz a lényeges, hanem a hangulat-javítás. Ilyen esetekben célszerű lehet a zenével, füstölővel a hangulatot meghozni, de a gyakorlott és elhivatott jógázók ilyenkor is a csendben levést gyakorolják, és tudják, hogy a gyakorlás nem kedvfüggő, hanem a belső késztetés miatt fontos. Amikor valakiben kialakul a jógikus életmód felé való elhivatottság, akkor valójában élvezi az önmagával levést, a csendet. 

A legnagyobb kihívás a jógások körében mindig azok a pillanatok, amikor "nem akarnak gyakorolni", mert vagy túl fáradtak, vagy túl izgatottak. Ilyenkor az elmét nehéz rászorítani a mozgásra és idő kell neki ahhoz, hogy uralni tudja az elméjének zegzugait. A befelé figyelés, a belső szemlélődés és a mozgára való egyhegyűség hozza el a jóga valódi örömét.

 

HA TETSZETT AZ ÍRÁSOM, OSZD MEG MÁSOKKAL IS! HA VAN KÉRDÉSED VAGY VÉLEMÉNYED, SZÓLJ HOZZÁ ITT A BLOGON, VAGY KOMMENTELD A FACEBOOKON!

Címkék: jóga, relax, relaxáció