Hiedelmek börtönében

A minap összefutottam egy tehetséges borászcsalád egyik tagjával. A kedves hölgytől kérdeztem, hogy alakulnak a dolgaik, mi újság feléjük. Mire szinte sopánkodva mondta, hogy nagyon rossz helyzetben vannak. Elmesélte, hogy szerinte a cégek 25 évig életképesek, utána jön a csőd. Úgyhogy igazából ők csak örülhetnek, hogy már 27 éve fennmaradtak, és még csak most jön a csőd majd. Valamikor. Egyszer...nem tudja mikor, de jönni fog.

Elgondolkodtam rajta, hogy mennyire mások vagyunk. Én lelkesen mondtam neki, hogy új piacok felé kellene nyitni, hiszen a világnak már más igénye van, mint régen volt. De valahogy a tüzet nem láttam a szemében, és annak ellenére, hogy ha tudok segítek neki, de valójában én akármennyire akarnék segíteni, nem fogok tudni, mert ott a hiedelme: csődbe fognak menni.

Természetesen egy cég életében sincs olyan, hogy "sosincs probléma", vagy a "minden év egyre jobb". Vannak időszakok, amikor a stagnálásnak is örülünk, de azért a hiedelmek nagyban befolyásolják a vállalkozásba vetett hitünket. 

A hiedelmek a legkárosabb tényezők az életben, ami csak létezik. Korábban már volt szó róla, mennyire furcsa, hogy a tudatos énünk próbálja bizonyítani, hogy igaza van, míg a tudatalattiban rejlő hiedelmek irányítják az egész folyamatot.

Érdekes kérdést vet fel az egész egy vállalkozásra nézve is: érdemes-e akkor most küzdeni, ha tudod, hogy csődbe kerülsz úgyis? Vagy miért mész akkor be nap, mint nap a munkahelyedre, ha tudod, hogy felesleges, mert eljött a vég és lejárt a "25 év"?

Ha viszont felülemelkedünk az alapfeltevésen, miszerint a cégek 25 évig élnek és utána bezárják kapuikat csődeljárásban, akkor más megvilágításba kerül az egész.

Biztos Te is ismersz olyan családi vállalkozásokat, melyek már nem hogy 25 éve, de akár 100 éve is működnek. Csak nézz körül a világban! Legyen akár az élelmiszerlánc vagy épp autógyár, vagy más nagy vállalat, számos ellenpéldát tudsz rögtön felsorolni, hogy bizony az alapfeltevés téves. 

Szerinted mennyivel sikeresebb lenne az a vállalkozás, aki tudja, hogy 100 évig is fejlődhet? Mennyivel másabb úgy bemenni a saját vállalkozásodba dolgozni napi szinten, ha nem a bajra készülsz, hanem azt az energiát, amit a csődre fordítasz, azt a fejlődésre, a kreatív újdonságokra fordítanád?

A másik kérdés, hogy mi lehet az oka annak, hogy egy cég csak úgy 25 év után csődbe megy? Ha valaki 25 évig profitábilisan működött, akkor miért válik egyszerre csődtömeggé? Ha az alapok jók, akkor mi az oka a hirtelen 25 évnél eljövő gyásznak? 

A válasz nem abban keresendő, hogy az adók, és az unió vagy más külső tényezők. Léteznek nagy magyar cégek is, akik nem 25 éve működnek, és a helyi adók ellenére is tudnak fejlődni, vagy legalább stagnálnak. A gondolkodásmód viszont nagyban befolyásolja ezt, mert másképp látják magukat 50 vagy 100 év múlva.

Ha arra készülsz, hogy itt a vég, akkor maradj inkább az ágyban. Ne fektess még több energiát a csődbe. De ha hiszel abban, hogy ez egy rossz hiedelem csupán, és teszel is azért, hogy ezt a hiedelmet kidolgozd magadból, akkor hidd el, minden megváltozik. Azon kívül, hogy megjön az életkedved is.