Riport: beszélgetés a személyi stylisttal - Cseke-Kovács Zsófia

_mg_1105.jpgPár éve volt szerencsém egy nagyon izgalmas stílustréningen részt venni. A mai napig emlékszem rá, mennyire nagy öröm volt, mikor kiderült "hosszúcombú nő vagyok". Jó tudom, csak fél centin múlik...de akkor is. Ennek kapcsán beszélgettem Cseke-Kovács Zsófia személyi stylisttal.

Miért tartod fontosnak, hogy egy nő, (és akár egy férfi is) legalább egyszer élete során elmenjen egy stílustanácsadásra?

A stílustanácsadás lényege, hogy tudatosságot viszek öltözködésedbe. Adok egy keretrendszert, aminek a segítségével akár egyedül is tudsz majd vásárolni. A tanácsadás után tisztában leszel azzal, hogy mit, mivel, milyen színben, hogy és hová tudsz felvenni. Ha ez megvan, onnantól sokkal könnyebben megy a reggeli készülődés, mert nem kell annyit gondolkozni, hogy mi mihez illik.

Hogy ez miért nem megy mindenkinek magától? Teljesen megszokott, hogy sémákban vásárolunk. Ugyanazokat a fazonokat, színeket visszük mindig a kasszához. Egy idő után pedig a szekrényünk megtelik teljesen hasonló ruhadarabokkal. Én ebből a megszokott rutinból tudom kimozdítani az ügyfeleimet úgy, hogy a végeredmény önazonos maradjon a számukra, csak kihozzuk belőlük a maximumot.

Illetve, ha jó szakemberhez megy az ember, ez egy hatalmas élmény. 2-3-4 óra hossza, ami tényleg csak rólad szól. A munkám nagy része sokszor nem is maga a ruha kiválasztása, hanem tömény pszichológia. Felmérni azt, hogy meddig lehet elvinni az ügyfelet, hogy picit kimozdítsam a komfortzónájából, de még ne lökjem ki belőle teljesen.

Ez nem csak egy rutinszerű üzletből ki-üzletbe be típusú menetelés, hanem egy olyan egymásra hangolódási folyamat, aminek a mentén én felmérem, hogy mire van szükséged, mit szeretnél elérni az új ruhatáraddal, milyen a jelenlegi élethelyzeted és persze a legfontosabb, hogy te milyen ember vagy, milyen a személyiséged.

Ha én önmagamból indulok ki, akkor az ott tanult színek, ruhafazonok alapján bátrabban öltözködöm, jobban tudok válogatni, mit veszek meg és mit nem. De milyen lélektani oldala van egy stílustanácsadásnak?

A legtöbb ügyfelem érzi, hogy segítsége van szüksége az öltözködésével kapcsolatban, de nem tudja megfogalmazni, hogy mi nem stimmel. Aztán a tanácsadás végére helyükre kerülnek a dolgok. A méretek, a fazonok, a színek. Van akinek egy alkalom is elég és utána nincs szüksége segítségre. Aki szereti a kényelmi faktorát ennek a szolgáltatásnak vagy bizonytalanabb személyiség, az van, hogy akár szezononként is vissza jön hozzám.

d71_0642.jpgNagyon sok élethelyzet, lelkiállapot képes megteremteni az igényt, hogy valaki megkeressen egy stílustanácsadót. Válás, előléptetés, párkeresés, de talán a legtöbb ügyfelem olyan anyuka, akik szülés után keresi az új stílusát. A régi már nem alkalmas az új élethelyzetében, az új kialakításában pedig szeretne segítséget kapni. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy még nem tudtak megbarátkozni a szülés utáni testükkel és szükség van egy pici lelki tuningra is, hogy visszataláljanak önmagukhoz.

A legtöbb ember, mielőtt stílustanácsadóhoz fordul, belül ezt valahogy kudarcként éli meg. Mintha valamiben megbukott volna, hogy elismeri a külvilág felé, hogy számára az öltözködés ilyen vagy olyan szempontból nehézséget jelent. Emlékszem, anno én is ügyfélként kezdtem a pályafutásomat és valahogy azt éreztem, hogy nekem ezt tudnom kellene. De amikor egy szakember kezelésbe vett, hirtelen átfordult minden. Olyan színeket, fazonokat mutatott nekem, amiket egyébként az életben nem vettem volna le a fogasról. Viszont, ami számomra is döbbenetes volt, hogy a új ruhák jól állak és önazonos voltam benne. Nem csináltak belőlem cirkuszi majmot. Mikor tükörbe néztem, ugyanazt a nőt láttam viszont, csak Anyukából újra Nő lettem.

Nőként ez egy bizalmi dolog. Mennyire szégyenlősek a hölgyek, akik Hozzád fordulnak?

Mindenkiben van egy kis félsz. Egy nőnek kevés intimebb helye van, mint a gardrób szekrénye. A menyasszonyi ruhától, a szoptatós melltartóig, a temetéseken felvett ruhákig megtalálsz mindent az akasztókon. Benne van az egész életük története. Ezt tisztelettel kell kezelni, mert nem tudhatjuk, hogy az adott darabhoz milyen érzelmi szálak fűzik. De persze nekem az a munkám, hogy ha tanácsot kér, őszintén megmondjam, hogy melyik darab érett meg a cserére vagy szorul kiselejtezésre.

Az, hogy ki mennyire szégyenlős egy alkati dolog is. Amikor engem megkeres valaki, az már  egy alap bizalmi szint. Ismer a facebook oldalamról, követi a bejegyzéseimet, olvasta a weboldalam és ismeri a stílusom. Ha ismerős ajánlott engem, az még jobb, mert ott már kapott egy pozitív visszajelzést egy számára fontos referencia személytől.

Vásárlás közben a legszégyenlősebbek is az első fél óra után el szokták magukat engedni. Rájönnek, hogy én nem ítélkezem, nem teszek megjegyzést egyik testrészükre sem, vagy ha igen, azt csak pozitív, megerősítő irányba. Természetesen, ha valakin látom, hogy számára ez problémát jelent, akkor tiszteletben tartom a személyes terét és az ő tempójában haladva intézzük a vásárlást.

dsc_0400.jpg

Igaz még a mai világban, hogy bizonyos körökben sokat nyom a latba az öltözködésünk?

Természetesen! Van, ahol a legutolsó divat és a trendi márkák követését tartják fontosnak. Valahol a klasszikus, nagy divatházak ruháinak a hordása számít a stílusosság jegyének.

De jó tudni, hogy csak a márkák viselésétől nem leszel stílusos. Fontos az összhang, hogy milyen színeket viselsz és hogy hogyan párosítod össze a különböző darabokat. De a legfontosabb elem mégis az, hogy önazonos legyél. Lehet bármilyen precízen összeállított is az öltözéked, ha nem érzed a magadénak, hiteltelen leszel benne.

Mennyire függ össze a siker és az öltözködés? Legyen szó magánéletről vagy üzleti világról.

Teljesen egyértelműen összefügg. Az ületi világban sok olyan szektor van, ahol elengedhetetlen a stílusos öltözködés. De csak a méretre szabott öltönytől, vagy egy jól kiválasztott ruhától senki nem lesz jobb szakember. Önmagában csak ettől senki nem lesz sikeres. Amiben egy igényesen összeállított öltözék segíthet, az az első benyomás és a hitelesség alátámasztása.

Magánéleti szempontból az emberek vonzódnak a harmóniához és a magabiztossághoz. Ezek pont olyan fogalmak, amik nagyon megfoghatatlanok, de ha ott van, akkor érzed. Egy stílustanácsadás pontosan abban tud segíteni, hogy megerősítse az önbizalmad és olyan energiákat szabadítson fel benned, amikről korábban nem is tudtad, hogy létezik.

Szerinted nagyjából hány százaléka az a ruhamennyiség egy női szekrényben, ami biztos kidobásra lenne ítélve, ha mindenki tudná, mit érdemes hordani?

Általában minimum 60 százaléka a ruháknak menni szokott. Vagy azért mert már túl kicsi, túl nagy, vagy egyszerűen elhasznált. Ha megnézzük azokat a darabokat, amik színben vagy fazonban nem jók, legtöbbször kiderül, hogy évek óta nem is hordják őket, csak sajnálják kidobni. Hiába van tele a szekrényünk, ha igazából csak pár darabban érezzük magunkat jól.

Tudjuk jól, hogy a színeknek van jelentéstartalma. Mennyire érvényesül ez az öltözködésünkben? Melyik napokon nyúlunk hamarabb a vakító vörösért vagy melyikeken inkább a zöldekért vagy épp a feketéért?

Magyarország a fekete szín hazája. Lépten nyomon ebbe a színbe botlasz. Valahogy az emberek szeretnek mögé bújni. Biztonságot jelent a számukra. Mert hát " Mindenkinek jól áll" és " slankít". Két olyan általános tévhit, amit mindenki elhisz. A fekete nem áll jól mindenkinek, leginkább csak a tél típusok viselhetik úgy, hogy ne nyomja el őket. Viszont egy jó smink és egy dinamikusan, jól indult nap nélkül a fekete éveket öregíthet még rajtuk is. Hogy vékonyít-e? Egy előnyös szabás vagy egy jó anyagválasztás is tud slankítani, önmagában a fekete szín ritkán.

dsc_0410.jpgA színeknek van egy bizonyos rezgése, amit egy-egy lelkiállapotnál kívánhatunk. Ez általában nem tudatos. Kevesen indulnak el úgy reggel, hogy "ó felveszem a zöld pulóverem, mert az közelebb visz a természethez." Általában az egyetlen szín, amit minden nő tudatosan használ, az a vörös. Ha magadra öltesz egy kihívó, vörös ruhát, vagy csak egy vörös rúzst, annak tisztában vagy a jelentésével.

Itthon elmondható, hogy bármilyen élénkebb színt választasz, észre fognak venni az emberek. Ennek tudatában kell lenni, tudni kell viselni. Viszont ha színtípusodnak megfelelő színeket hordod, akkor ezt magabiztosan tudod majd kezelni, mert tudod, hogy amit viselsz az jól áll.

Kiknek ajánlod a stílustanácsadást?

Én szívem szerint tb alapon felírnám mindenkinek, mint a tüdőszűrést. Na jó, nem évente, de az én meglátásom szerint legalább egyszer minden férfinak és nőnek érdemes lenne egy szakértő tanácsát kérni. Ha bizonytalan, akkor azért, ha pedig már van egy kialakult stílusa, akkor a színeket 100%-ra igazítva tényleg tökéletes megjelenést tud magának kialakítani.

Saját magamon éreztem, hogy mekkora ereje van, mikor helyre kerülnek a dolgok a szekrényemben. Kicsit olyan, mint a pillangóhatás: Ha olyan ruhákat kezdesz el hordani, amik jól állnak, akkor elkezdenek bókolni az emberek. Ennek hatására nőni kezd az önbizalmad, ami pozitív hatással lesz munkádra és a magánéletedre is. Ez nem boszorkányság, tényleg működik. Szerencsére egyre több emberhez jut el az üzenet, hogy ez nem egy megfizethetetlen luxusszolgáltatás.

 

Cseke-Kovács Zsófia elérhetőségei:

Weboldal: https://zekastyling.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/zekastyling/

Insta: https://www.instagram.com/zekastyling/

Fotók: Sillye Anetta https://www.facebook.com/agepemesen/