Kertészkedés: lelki feltöltődés

Az egyik legjobb szabadidős tevékenység a kertészkedés. Emlékszem pár éve a volt munkahelyemen, aki idegbeteg volt, azt kivittem magammal a kertészeti részlegre palántákat pikírozni. 

A kertészkedésben a figyelmed a növényre irányul, és ez le is köti annyira a gondolkodásod, hogy nem tudsz a problémákkal foglalkozni. Gyakorlatilag egy un. egyhegyű gondolkodást idéz elő, ahol a figyelemösszpontosításon van a hangsúly. Talán ezért is szeretik ennyire sokan a kertészkedést.

A kertészkedés másik nagy lényege, hogy azáltal tud a test töltődni, ahogy a friss levegőn, a természetben vagy. 

Aki ismeri a fák és más növények energetikai rendszerét, odafigyel a természet rezdüléseire, az hamar észreveheti, mennyire sok természetes energia áramlik körülötte a kertben töltött idő során.

Nyilván most energetikai szempontból nézzük magát a kertészkedést,  mert spirituális értelembe véve a növényeknek vannak "érzelmi" mechanizmusai. Számos kísérletet végeztek már a témában, hogy a növények tudnak félni, amennyiben készülnek felé egy ollóval. Mérhető vizsgálatok, mégis sokan így sem hisznek benne.

 magvetes.jpg

A kertben végzett munka másfelől azért tud feltölteni, mert szeretettel végzed. Vagy legalábbis sokan szeretettel végzik. Nagyon is igaz, hogy a "gazda szeme hízlalja a jószágot". A szeretettel nevelt növény az ápolást meghálálja, arról nem is beszélve, hogy megtanít feltétel nélkül szeretni.

A valóság és az illúzió különbségeinek felismerése a mai társadalomban igencsak nehezen megy. Hála a rengeteg ál-rémhírnek, és más illúziós vagy épp utópisztikus jóslatnak, feltételezésnek mind azt eredményezik, hogy a valóságtól lassan teljesen elszakadva élnek emberek. Ezzel ellentétben, amikor a környezettel, a növényekkel (és természetesen az állatokkal) foglalkozol, akkor különbséget kezdesz felismerni a valóság és az illúzió között. Amikor a növényeket mag koruktúl kezdve ismered, akkor a figyelmed elkezd ráállni a legapróbb valóságok megélésére is. Ez azt jelenti, hogy nem lehet már megtéveszteni téged olyan rémhírekkel, hogy "jön a szibériai hideg", mert tudod az időjárási jelenségeket, tudsz megfigyelni, ismered az égbolt "tüneteit", vagy épp felismered a közelgő viharokat, ugyanígy a növényeden is észreveszed a kártevőket, kórokozókat, akár már a legkisebb jelnél is. A megfigyelőképesség fejlesztése is hozzájárul a belső békédhez, mert az illúziókat sokkal jobban ki tudod zárni az elméd bugyraiból.

 

HA TETSZETT ÍRÁSOM, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIVEL, HOGY ŐK IS OLVASHASSÁK!