Érted, amit olvasol?

szovegertes.jpgAz elmúlt időszakban újra rengeteg cikket írtam, de tartottam előadást is kisebb klub jelleggel, és egy érdekes dologra lettem figyelmes. Az emberek (nők, férfiak, gyermekek, idősek, fiatalok...) nem tudnak rendesen olvasni. Ez nem jelenti azt, hogy a szemükkel nem tudnak sorokon át futni és betűket felismerni, hanem azt értem ez alatt, hogy nem értik, amit olvasnak.

 

 

A napokban az egyik kertészeti magazinomban egy nap alatt kb. 15-en küldtek be vagy raktak fel egy cikket a felületünkre. A hír azt a címet kapta, hogy "Tilos a kutyákat télen kint tartani, megszületett róla a törvény!" és egy nagy hótól csatakos bernáthegyi (?) volt a képen. Ezen az emberek annyira felbuzdultak, hogy sorra rakosgatták fel hozzánk is, és a saját üzenőfalaikra is, miszerint "juuuj milyen új hír van". Miután meguntam, hogy folyamatosan leszedegetem az oldalról a hírt, kiraktam a magazin nevében - pontosabban megosztottam az illető oldal cikkét forrással együtt, és kiírtam a poszt elé, hogy a hír nem magyar, nem hazai törvény és valójában Pennsylvániára vonatkozik és a nagyon hidegekre. Ez valahogy olyan szinten nem foganatosodott az emberekben, hogy továbbra is osztogatták és kommentelték, hogy "jajj de jó végre", meg, hogy "gyilkos kutyatartók...". Majd egy nő elég arrogánsan nyilvánosan megtámadta az oldalunkat, hogy ő soha többet nem fogja olvasni, mert ugyanolyan szennylap vagyunk, mint a többi és szedjem le az oldalról ezt az álhírt. Valójában az olvasás-szövegértés részével volt neki is a probléma, arról nem is beszélve, hogy nem a mi oldalunkon jelent meg a hír, hanem egy másik agrároldalon, és ez felettébb érdekes reakció volt így.

Hasonló eseteket korábban is megfigyeltem már, hogy sokszor a címek annyira megvezetik az embereket, hogy a cikk tartalma már nem is foganatosodik. Kicsit megint visszakanyarodhatnánk persze a szenzációhajhász cikkekhez, de inkább maradjunk az olvasásértésnél és az ehhez kapcsolódó figyelem-problémáknál.

olvasas.pngVajon mi okozza azt a jelenséget, hogy egy nyilvános nyereményjátéknál, amikor a határidő jócskán lejárt és még a helyes választ is kihirdetik, érkeznek be hamis válaszok? 

Vajon mi az oka annak, hogy emberek bizonyos mondatokat nem értenek és még fel is tudnak rajta bőszülni?

Mi az oka annak, hogy az olvasás ellenére teljesen más csapódik le az emberek fejében, mint ami valójában oda van írva?

Biztos Veled is előfordult már, hogy a gyrost gyorsnak olvastad, vagy hasonló esetek más szavakkal. De ilyenkor általában csak a tekintetünkkel pásztázunk valamit, nem szándékosan olvasunk. Viszont amikor szándékosan olvasunk, akkor is hibás a rendszer?

Gyermekkoromban emlékszem, sok kisgyereket visszaküldtek osztályt ismételni, vagy épphogy átengedtek, mert az olvasásértésük nem volt megfelelő. A mai korban már nem tudom ez mennyire jellemző, de a felgyorsult világban nagyon is jelen van ez a probléma.

Nálatok mennyire jellemző? Felismered-e önmagadon, hogy ezzel a problémával küzdesz?

Ha van ismerősöd, aki a gyermekkori olvasásban és szövegértésben jártas, tanítja, akkor várom jelentkezését, mert szívesen készítenék Vele riportot, ő hogyan látja ezt a jelenséget!

 

HA TETSZETT AZ ÍRÁSOM, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, MOND EL VÉLEMÉNYED, TAPASZTALATAID!