Könyvajánló: H. Gidel - Coco Chanel - alapkönyv nőknek

chanel.jpgMikor megkérdeztem, hogy az aktuális könyvkupacomból melyik könyvre vagytok leginkább kíváncsiak, akkor egyértelműen a Chanel-könyv nyert, bár a többiekre is érkeztek be jócskán szavazatok. A hét első könyvajánlója így a Coco Chanel életét feldolgozó lett, mely méltán tekinthető női alapműnek, még akkor is, ha valakit nem érdekel a divat, vagy épp az un. művészvilág.

Coco Chanel a divat világtörténelmének meghatározó szereplője, lehetne úgy is fogalmazni, hogy a leghumánusabb diktátora. Olyan innovációkba kezdett bele, mint a női fűzők fullasztó érzésétől való felszabadítás, a "kis fekete" ruha, mint a női szekrények alapkelléke, vagy épp neki köszönhetően megemlíthető a mesterkélt cicomákkal és hatalmas kalapokkal való leszámolás is.

Olyannyira divatdiktátor volt, hogy a "felső tízezer" hölgyeitől egészen a mai kor háziasszonyainak a gardróbjába szinte biztosan megvan az egy darab fekete koktélruha, de ha nincs, akkor szinte "akar" egyet, amikor meglátja.

Coco története megrendítő és éppúgy lehengerlő. Furcsa "élvezetei", mint például a gyerekkorában temetőben való játék, vagy épp a válogatott szeretők sokasága teszi érdekessé és magával ragadóvá a könyvet.

Gondolatokat ébresztett bennem, hogy vajon szükséges-e a nyomorúságos gyermekkor ahhoz, hogy valakiből ilyen nagyszerű üzletasszony legyen, vagy a hétköznapi és boldog családi életbe született nőkből is lehet sikeres vállalkozó? Rengeteg tréningen voltam már, és az előadók között szinte maradéktalanul szenvedtek már el tragédiákat (megerőszakolás, mélyszegénység, árvaság, gyermekbántalmazás, ...), és a végén mindig az sül ki belőle, hogy ettől lettek ők sikeresek, hogy felül tudtak kerekedni ezen a sok traumán. Vajon szükséges-e?

A könyv leírja végig Chanel életét, annak borzalmaival és gyönyöreivel együtt. A művészetekhez fűződő hatalmas vonzalma, kifinomult stílusa fémjelzi a könyvet. 

zakuszka.jpgbanner_468-60.jpg  

Kiknek ajánlom a könyvet? Minden nőnek érdemes egyszer elolvasni, mert sok gondolatot ébreszt. Egyrészt a tragédiákon átívelő karrier lehetőségét feszegeti, másfelől az erős nő, mint női kép jelenedik meg a könyv lapjain. Coco Chanel a modern karrierista nők példaképe lehetne, aki ugyan szerelmi és családi életében nem volt sikeres (sőt!), de karrierjében annál inkább sikereket futott be. Gondolatébresztő érdekes olvasmány, hogy mennyire tudja  egy nő befolyásolni a férfiakat, és ezáltal az egész világot, politikát. 

 

HA OLVASTAD A KÖNYVET, OSZD MEG VELÜNK GONDOLATAIDAT RÓLA! HA MÉG NEM OLVASTAD VAGY AJÁNLANÁD VALAKINEK, BÁTRAN OSZD MEG BARÁTAIDDAL!