Kire hallgatsz? Véleményvezérek sűrűjében

Influencerek, celebek, véleményvezérek...a tömegeket megmozgató emberek hatalmas erővel bírnak. Ha kedvenced szeret egy sampont, akkor másnap lefogynak a készletek a drogériákban. Ha épp leszól egy márkát, akkor érezhetően visszaesik a kereslete is az adott márkának. De vajon miért döntesz valaki mellett, akire hallgatsz?

influencer.jpgMaxwell Pszichokibernetika könyvéről még lesz szó a Könyvajánló rovatban, viszont most is aktuális ezt a nagyszerű tudós-orvost bevonnom a gondolatba, hiszen ő nála olvastam talán először azt, hogy arra hallgatunk, akire hatalmi szinten felnézünk. Maxwellről előzetesen érdemes annyit tudni, hogy eredeti szakmáját tekintve plasztikai sebész, és emellett tanulta ki a pszichológiát. Ezt azért fontos tudni, mert a vélemények és az önkritikák nagyon összefüggenek. 

Írásában azt taglalja, hogy ha volt iskolás korunkban olyan tanárunk, akitől féltünk, vagy felnéztünk rá, akkor annak a véleménye "szent". Ez azért veszélyes, mert ha elfogadjuk, hogy nincs nyelvérzékünk, akkor bukdácsolunk angolból, ha elhisszük, hogy a matekhoz "sötétek" vagyunk, akkor örülünk, ha épp átmegyünk a matek érettségin. 
Ugyanígy igaz azokra az esetekre is, ha például valaki nagyon szerelmes egy nőbe/férfiba, felnéz rá, rajon érte, és a másik egyszer csak azt találja mondani: "De hát neked elálló füleid vannak, és ez olyan fúújjj". Nyilván ez nem jelenti azt, hogy ezek az állítások igazak, de mivel olyan embertől halljuk, aki fontos nekünk valamiért, így maradéktalanul elhisszük. 

A véleményvezéreket gondolkodás nélkül követjük...követitek...követik. Kinek hogy tetszik. 

Hogy ez mennyire látszik? Lányok képesek azért kilógó derékkal flangálni mínuszokban, mert a "kedvence" is így jár. Jah, hogy másik égövön? És ott épp 30 fok van? Ez nem gond, mert a trendiség az trendiség, kérem szépen. 

A fiúkra is igaz, hogy ha jól áll, ha nem, testalkattól függően képesek csőnadrágban járni. Az biztos, hogy nem kényelmes, és finoman szólva "nem is ergonómikus". De ha a követendő példa így kívánja, akkor a valahova tartozás érzése kedvéért bármire képesek (vagyunk).

Innen következik a következő gondolatmenet is. A véleményvezérek hatalma nem elhanyagolható és bizonyos nézeteket vallanak: vegánok, politizálnak bizonyos pártok nézeteiben, vallásról beszélnek, márkákat képviselnek, véleményt alkotnak népekről, emberekről, szegényekről, gazdagokról, spirituálisokról és két lábbal a földön állókról. A nézeteiket értékesítik. 

A véleményvezérek gyakorlatilag értékesítők is. Ahogy az elején is szó volt róla, ha valami nekik tetszik, akkor tetszik a népnek is. Gyakorlatilag helyettünk gondolkodnak (vagyis sokak helyett :)). 

Akár tetszik, akár nem, a világ abba az irányba van eltolódva, hogy nem kell gondolkodj. A reklámok megmondják milyen ruhákat vegyél fel, az időjárás-jelentés is tippet ad már, hogy kell felöltözni, a GPS mondja az útvonalat, a hangoskönyv olvas helyetted (bár ha sokat autózol, (vagy ha rászorulsz),akkor ez egy nagyon hasznos funkció), és a többit a véleményalkotó vezérek teszik be a tudatalattidba. 

A helyzet az, hogy szeretünk tartozni valahová, és ha feliratkozik valaki egy "celeb"-hez, akkor beszélgethet vele. Közvetlenül neki válaszol. Vagy legalábbis azt gondoljuk, külön nekünk válaszol, és ez roppant jó érzés, mert a köreikhez tartozol. Ezernyi gondolatot vet fel a téma, kezdve onnan, hogy mi lesz ennek a vége? 

Találgatni kár lenne, mert sok haszna nincs, de az biztos, hogy a mai világot a véleményvezérek nagyban befolyásolják, és ezt a nép szereti és igényli. Csak az a kérdés már, hogy mennyire lehetünk abban biztosak, hogy jó embert követünk? Hogy amit mond, az számunkra hasznos, értékes vagy építő jellegű?

 

HA TETSZETT AZ ÍRÁSOM, OSZD MEG MÁSOKKAL IS! HA VAN KÉRDÉSED VAGY VÉLEMÉNYED, SZÓLJ HOZZÁ ITT A BLOGON, VAGY KOMMENTELD A FACEBOOKON!