Vigyázz, provokátor! Avagy az érthetetlen bosszankodások egyik oka

Mi jut eszedbe ha azt mondom provokátor? Igen, jól tudod, vannak hivatásos provokátorok is. Ők arra hivatottak, hogy kiugrasszák a nyulat a bokorból, kényes témákat hozzanak fel embereknek, olyan cselekedeteket végezzenek, amivel valakit felbosszantanak, és így tovább és így tovább. De van rengeteg rejtett provokátor is a világban, mind olyan, akiről lehet nem is gondoltad volna.

Mindenkinek van olyan "barátja" vagy ismerőse, aki provokátor. Nekünk is van ilyen notorius szemétátdobáló ismerősünk, aki csak azért hajigálja át a vackait, hátha egyszer odamegyünk és jól kupán vágjuk. De nem fogjuk, mert tudjuk, hogy erre megy ki a játék. 

A provokátor emberek azt szeretik, ha feszültség van. Legyen szó munkahelyről, szomszédi iszonyokról vagy családon belüli kapcsolatokról, a pletykás embert és a provokátort muszáj megkülönböztesd. 

Egyes csillagjegyek szándékosan pletykálnak, hogy a társaság középpontjai legyenek, míg egyesek nem tudnak különbséget tenni a hasznos infó és a pletyka között, így segítségképp kapsz néhány pletykát tőlük. A provokátor ember ennél kicsit érdekesebb jelenség. Általában tudja azt, hogy mitől leszel paff...valahogy megérzik. A provokátor ember amellett, hogy buta, rosszindulatú is és folyamatosan képes emelni a tétet. Először csak megpiszkál, majd figyeli a reakciódat. Aztán egyre célzottabban provokál (ezért is ez a neve...) és várja, hogy lecsapjon rád.

A provokátor emberek sunyik is általában. Akkor támadnak, amikor a legkevésbé várnád. Ha ismeri a kényes pontjaidat, akkor például mindig fel fogja hozni, amikor beszélsz velük. Ha harapsz arra a kérdésre, hogy "és mikor jön a baba?", akkor minden alkalommal meg fogja kérdezni, amikor találkozol vele - ilyen ismerősünk is van... Ha tudja, hogy pedánsan rendmániás vagy, akkor állandóan a szemetét előtted fogja eldobni, áthajítja a kertedbe és sorolhatnám. 

Mitől lesz valaki provokátor? A pszichopata emberek egy csoportja a provokátor, vagyis az elméjükben van a keresendő hiba. Kívülről aligha lehet ezt megoldani, hiszen nem Te veled van a baja, hanem önmagával. Saját életét látja másképp, függetlenül attól, hogy Te okozol-e neki kárt vagy sem. Akár még segítheted is, ő biztos, hogy másképp veszi majd. 

Az ilyen embernek nincsenek barátai, vagy maximum alig pár van. A barátai között is ha körbenézel, akkor közös viselkedésmintákat felfedezhetsz. Van bennük közös. Általában szeretnek pletykálni és azzal foglalkoznak, mit csinál a másik. Sosem beszélnek magukról, nem fejlődnek előre, csak úgy "vannak", de valójában nem tudnak nagyon felmutatni semmit. Egyes provokátorok előszeretettel helyezik magukat a sajnálat középpontjába. Ha számon kéred őket, hogy mégis miért okoznak neked rosszat, akkor általában a válasz az, hogy mert ők szegények, mert ők sanyarú életűek, betegek vagy hasonló. A tetteikért nem vállalnak felelősséget, másban keresik a hibát is és a probléma okát is. Vagyis nem tudod elkapni őket, mert amint elkapnád, elkezd bosszút állni. 

Ha tudatosan próbálsz ellenük működni, akkor talán a "levegőnek nézed" a legjobb, mert ugyan egy darabig bosszantani fogja, de meg is unja. Ez lehet, hogy évek kérdése, de megunja, mert ha nem reagálsz a viselkedésükre, akkor ingerszegény lesz nekik a veled való foglalkozás és leszállnak rólad. Keresnek maguknak új áldozatot. 

A provokátor emberek nagy többségének nincsen lelkiismerete. Ez azt jelenti, hogy nem tudja felmérni, hogy valójában mekkora kárt okoz valakinek és valójában nem is érdekli. Ez az egész játék önmagáról szól. Ki akarja elégíteni azt az érzést, hogy vele foglalkozz. 

Gondolj arra, amikor neveled a kutyádat és rendszeresen csínytalan. A csínytalanság mögött a figyelemenergia áll: vagyis egy célja van a kutyának, hogy rá figyelj. A helyzet az, hogy egy kutyának van lelkiismerete és tudja azt is, ha rosszban sántikál. Ellenben egyes embertípusoknál ez hiányzik és szó szerint ha rosszat csinál, nem bánja meg. Ezért is nem tudod számon kérni.

A provokátor emberek akkor veszélyesek, ha van hatalom mögöttük. Itt most nem feltétlen politikai hatalomra kell gondolni. Lehet más olyan hatalom is a kezében, amit tud használni: katona, rendőr, vagy épp valami olyan vezető beosztás: osztályvezető pl, aki vissza tud élni a hatalmával. Például, ha eléállsz az ilyen embernek és azt mondod: Na ide figyelj, ha még egyszer meglátom/meghallom, hogy rossz hírbe hozol, akkor nem leszünk jóban, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy akár a rágalmazásba is belekerülsz úgy, hogy észre sem veszed. Mivel az ő agyműködésük beteg, így szinte el is hiszik, hogy Te rágalmazod őket, még akkor is, ha neked van igazad. A végén viszont az nyer, akinek hatalom van a kezében. Ha ezért összetűzöl az osztályvezetőddel, szinte biztos lehetsz benne, hogy kirúgnak a végén. 

Összességében tehát mi a megoldás: levegőnek nézed. Ez egy ideig ugyan bosszantani fogja, de utána leszáll rólad, hisz unalmas leszel neki. Nem fogod a figyelemenergiájának forrását kielégíteni és keres magának egy újabb áldozatot.