Flowban lenni

Mit gondolnak rólad? Erről volt szó korábban és arról, hogy ez mennyire képes befolyásolni azt, hogy mit teszel és mit nem mersz megtenni.Ennek egy része a megítéltetéstől való félelmen gyökerezik, másik része a komfortzónából kimozduláson alapszik.

Ha gyakran hallod vagy használod a kifejezést, hogy „ez itt nem szokás“ vagy „és mit fognak róla(m) gondolni, ha ezt és ezt teszem“, akkor megbéklyóz a tehetetlenség nagyjából örökre...vagy addig, míg ezt nem oltod ki magadban. Van egy nagyon érdekes része még ezeknek az önkorlátozó tényezőknek. Egyike a kreativitástól való félelem. Persze minden ilyen félelmen alapszik, de a kreativitás az, amivel már szinte születni lehet. Mindenki kreatív. Egy darabig. Utána szinte kiölik belőle, hiszen „ez itt nem szokás“, meg jön még számos olyan jelző, amit jobb nem is leírni. Amikor egy gyermek kreatívan alkot, az felfogható egy meditációnak is.

 workshop.jpg

Biztos emlékszel rá, amikor olyan dolgot csináltál (legyen az kézműveskedés vagy éneklés...), hogy észre sem vettem sem az időt, sem a teret körülötted, csak Te voltál és az a bizonyos teremtés, alkotás. Ez az a FLOW állapot, amikor azt teszed, ami belülről, szívből jön. Ha józan ésszel belegondolsz: Ki szólhat ebbe valójában bele? Ki mondhatja azt meg, hogy csináld vagy sem? Van egy vállalkozói csoport, melyben igen sok a kézműves nő és férfi vegyesen. Régóta figyelem, hogy és mint kommunikálnak. Szebbnél-szebb munkák jönnek ki a kezük alól, mégis olyan félve teszik ki közszemlére, hogy az ember sokszor azt hiszi, hogy csak viccelnek. De sajnos nem. Amikor kreatívan alkotsz, legyen az bármi, akkor egy nagyon fontos dolog van: neked tetszen. Senki másnak nem „kell“, hogy tetszen, amit készítesz.

Ha innen indulunk ki, akkor ha bárhol felrakod, hogy lám, ezt készítettem, akkor miért érdekes az, hogy ki mit mond róla? Neked tetszik? Szuper! Alkotás közben a FLOW állapot jelzi azt, hogy jó helyen vagy. Megérkeztél. Most, amikor ezeket a sorokat írom - mivel szeretek írni, én is FLOW-ban vagyok. Ha valaki szereti a munkáját, legyen az kézműves, szakács, író vagy bankár, akkor ő is tud úgy dolgozni, hogy munka közben ugyanezt érzi.

Az ilyen pillanatok azok, melyek mutatják, hogy jó helyen vagy. Jó helyen vagy, mert azt csinálod, amit szeretsz. Jó helyen vagy, mert alkotsz és ezzel értéket teremtesz. Nincs olyan, hogy mindenkinek jó vagy. Jó vagy önmagadhoz mérten, önmagadért. Jó lehetsz a vásárlóid egy részénél, de nem lehetsz jó mindenkinek. Lesznek kollégák, akik szeretnek és lesznek, akik nem. Nem lehetsz jó mindenkinek. Ha mindenkinek jó akarsz lenni, akkor az első dolog, ami kiveszik majd a munkádból, az a kreativitásod és Te magad.

Elkezdesz másoknak is megfelelni azonkívül, akiknek már megfeleltél. Így volt ez nálunk is. Élveztük a tésztakészítést, mert hatalmas örömet adott az alkotás maga. Majd egyre több megrendelés, egyre komolyabb „fegyverzet“ kellett hozzá és figyeltük a piacot is. Egyre szélesebb körben szolgáltuk ki az igényeket. De mi volt ezzel a gond? Már nem alkotás volt, hanem munka. Rá kellett jöjjünk, hogy vissza kell térni az alkotás fázisába ahhoz, hogy élvezzük azt, amit csinálunk.

Mindennek van tanulópénzze, de ha tudatosan odafigyelsz az érzéseidre, miközben dolgozol, alkotsz, akkor hamar rájössz mi az, amit szeretsz valójában. Mi ebből a tanulság? Tiszta szívvel és lélekkel dolgozz, azt, amit szeretsz is valójában. Ne erőlködj, ne