Black Friday? Ne vedd be...tudatosan

Az elmúlt napok (hetek?) a Black Fridayról szóltak és az esztelen vásárlásról. Biztos nem leszek népszerű, ha azt mondom, hogy normális ember nem megy bevásárlóközpontba ilyen alkalmakkor, hiszen azon kívül, hogy lehetetlen parkolni, még egymást tapossák is az emberek a boltokban, hogy megvegyék az újabbnál-újabb rucit, ami aztán a szekrény hátuljában végzi, mert felpróbálni  esélye sem volt a kígyózó sorok miatt. (Most ez olyan, mint ha széllel szemben....)

Ne kövezzetek meg, de pénteken sikerült bemennem egy plázába és egészen jó darabokat vásárolni, viszonylag tömegmentesen. De ha azt mondom véletlen, akkor hidd el, hogy az is.

A kérdéses napon úgy alakult, hogy kiszakítottam a nadrágom elég látványos helyen és nem volt nálam több egész hétvégére, így kénytelen voltam bemenni menet közben. Már péntek délelőtt rengetegen voltak a plázában, alig bírtunk parkolót találni. Az emberek nem dolgoznak ilyenkor véletlen?

A legtöbb pénztárnál mi a 5-10-ek voltunk, ami péntek munkaidő lévén sok. Nekem még volt szerencsém fel is próbálni, amit vettem, de akik már később érkeztek, azoknak a vakszerencse lehet a megoldás, vagy jó, vagy nem. Már így is 10 percet vártam a próbafülkék előtt.

Biztos Te is láttál már olyat, hogy alapáron van egy kütyü, majd felárazzák, hogy erre a szuper hétvégére visszavigyék az árát a megszokottra.

A Black friday általában egy átverés. Vagy a túlárazás miatt, vagy azért, mert ilyenkor mindent el lehet adni és azt is "megvetetik" veled, amit alapesetben nem vennél meg. 

Ennek is van egy pszichológiai háttere.

Ha valamit megkaphatsz látványosan olcsóbban, mert ráírják, hogy most -50%, akkor égő vágyat fogsz érezni, hogy megvedd. Ha kell, ha nem. Annak ellenére, hogy sokszor teljesen tisztában vagyunk egyes termékek alapárával, ilyenkor valamiért elveszítjük (na nem mindenki...) az ítélőképességünk és azonnal bekapcsol a gomb: dejóóóó, léccci, akarom. 

Ha tudatosan vásárolsz, akkor nem azért veszel meg valamit, mert akciós. Nem tolongsz órákat a boltokban és még többet parkolót keresve, mert tiszteled magad és az idődet annyira, hogy máskor veszed meg és nem ilyenkor, mikor ezren vannak ugyanazért a "kacatért".

Nagyon jó példa erre az Outlet-ek világa. Egy időben, mikor bejött a köztudatba, hogy lehet Outlat-áron vásárolni nagy márkákat, én is előszeretettel kocsikáztam ki a főváros melletti komplexumba, hogy megvegyem a kedvenc G#ox cipőmet olcsóbban, vagy a Tri#mph melltartót. Nade, amikor megláttam, hogy jóformán ugyanannyiért van minden kedvencem, csak a felárazott ár áthúzva és a megszokottra leakciózva, akkor rájöttem, mennyire balek vagyok, hogy bevettem a reklámfogást. 

Ha kiszámolod, hogy hány olyan ruha/cipő és egyéb dolog van a birtokodban, ami valójában sosem használt és felesleges, akkor rá fogsz jönni, hogy palira vettek. Megvetted, de sosem hordod. Konyhai eszközök között is guberálhatsz, biztos lesz pár olyan eszköz, ami hangzatos volt és érted kiabált a polcsorok közül, de valójában, ha eddig meg tudtál késsel tisztítani egy fokhagymát, akkor semmi szükséged nem volt egy professzionális fokhagymatisztítóra. Az 5. sótartó is felesleges - ne is kérj karácsonyra, biztos valakitől fogsz kapni. Mi tavaly közel 3 db-ot kaptunk. :) Szóval ha megnézed, hogy valójában mire van szükséged, akkor kiderül, hogy Blekfrájdéj vagy glamnap, végeredményében nincs szükséged semmire, csak barátokra, szerető családra, értelmes időtöltésre, egy jó könyvre, meleg otthonra és finom élelmiszerekre.

Érted már?