Neked olyan jó...vagyis mit jelent a siker?

Talán ez az egyik legbosszantóbb mondat, amit ember kaphat, amikor a munkáját minősítik. "Neked olyan jó" vagy másképp: Valójában bármit amit elértél a szerencsén múlik és csak azért jó neked, mert nekem nem és irigykedek rád. Neked is ezt jelenti?

A korábbi cikkre, miszerint Írj sikerlistát és megváltozik az életed, igen sokan reagáltak, többen is írtak e-mailben, hogy elkérjék például az én sikerlistámat, hogy valójában miket írok rá fel. A helyzet az, hogy senkinek nem küldtem el. Nem irigységből. Az ok nagyon egyszerű.

Ami nekem siker, neked lehet, hogy nem. 

Pár cikkel korábban azt írtam, hogy sokáig azt gondoltam nem tudok festeni, majd nekiültem és kiderült a magam módján élvezetesen festek és egészen jól. Ez is siker. De ha Te gyerek korod óta szépen rajzolsz, festesz, akkor ez neked egyáltalán nem jelent sikert. Mondjuk ezt pont lehagytam a listámról, de alapvetően, ami nekem siker, az neked nem biztos, hogy az.

A napokban, talán pont az év legelején láttam egy motiváló videót Alföldi Róberttel. Nagyon elgondolkodtatott, mert régen láttam/hallottam ilyen jól összefoglalt gondolatokat a sikerről. Akiknek átküldtem a videót, mind elcsodálkoztak rajta, mennyire jól látja a helyzetet és milyen szépen foglalja össze azokat a dolgokat, amelyeket eddig csak "Coelho-idézetekben" lehetett látni, hallani. Persze ez nem vesz el semmi értéket az idézetekből, de azt gondolom igencsak kevesen vannak a mai világban, akiknek egy Zig Ziglar idézettől kinyílik a szemük és egész életüket homlokegyenest másképp fogják élni. 

 hortenzia.jpg

Van egy régi ismerősöm, akire nagyon megharagudtam pár éve, mikor igencsak krízis volt az életünkben. Miért is? Állandóan azt hallgattam, hogy nekem olyan jó. Miért is? Egyszer csak sorra jöttek a tragédiák, de persze az ő nézőpontja nem változott. De előtte és utána is keményen dolgoztam, tettem a dolgom és segítettem az embereken ráadásul. Szóval amiért nekem olyan jó volt, azért meg kellett dolgozni. Nem a szerencsén múlott. A zenei eredményektől a jógasikerekig, a munkahelyi sikerekig mind-mind a szorgalmas gyakorlás, munka eredménye. De persze nekem jó volt. Már nem vagyok rá mérges, nem is zavar ez, hogy mások mit gondolnak erről.

Neked is mondták már?

De vajon mi az igazság? Nekünk olyan jó? Vagy teszünk azért, hogy nekünk jó legyen?