Riport: Divatot teremt az újrahasznosított farmer? - beszélgetés a Réthy Fashionnel

Honnan jött az ötlet, hogy farmer anyagokból fogtok divatot teremteni?

Nagy divat lett az újrahasznosítás, azt gondolom, hogy ez is egy érdekes irány, hogy meglévő, de már nem használt ruhát új ruhába átalakítotok.

Amellett, hogy kiváló ötlet, a fiatalokat mennyire fogja meg?

rethyfashion01.jpg

Kép: Réthy Fashion


Mindig is terveztem, szabtam, varrtam, de a sorsom az építőipar felé vitt, építészmérnök lettem. 2008-as válság idején fogalmazódott meg bennem, hogy váltsak, így kezdtem el az otthon lévő használt, lyukas farmerekből új ruhákat tervezni és készíteni a szűkebb baráti, ismerősi körömnek. Olyan darabokat készítettem, amit nem lehetett kapni sehol, mégis mint farmerruha volt rá kereslet. Nagyon jól fogadták a minőséget és az egyediséget a ruháimban, sok bátorítást kaptam. Nem akartam egyszerűen „csak” méteráruból tervezni, mindig is az egyediség, a fejemben lévő tervek, koncepciók megvalósítása érdekelt, kellett a kihívás. Természetesen a környezetvédelemért is szerettem volna tenni valamit, ha már egyszer le lett gyártva egy anyag, ne dobjuk ki a szemétbe, hiszen ragyogó dolgokat készíthetünk belőle. Itt az anyag határozza meg, hogy mit fogok belőle tervezni, készíteni. Így kezdődött az én kis történetem.


Teljesen új ruhákat tervezek, legyen az egy egyszerűbb szoknya vagy egy elegáns kosztüm, alkalmi ruha, amihez a használt farmer még ép, használható részeit, zsebeit használom fel, különféle díszítésekkel: csipkékkel, zsinórozással, festéssel. Első számú szempontom a minőség, nem látszódhat rajta, hogy használt farmerből készült, új hatást kell keltenie. A minőség a legfontosabb, ezért is jutottam mára már odáig, hogy esküvőkre is készítek menyasszony-, menyecske-, kísérő ruhákat is.

gourmetlogo.jpg


A munkafolyamat a következő: rengeteg alapanyag között tudok válogatni, kiválasztom a legjobbakat, szétvágom, darabolom a farmernadrágot, méretre szabom és a terveknek, igényeknek, kéréseknek megfelelően elkészítem az új ruhát. Ez nem átalakítás, mert nem nadrág lesz belőle, hanem egy teljesen új ruhadarab.
A kisebb, maradék anyagokból különböző kiegészítőket, táskákat, virágokat, esküvői csokrokat és új dolgokat készítek, amik nincsenek a piacon.

Újrahasznosítás ide-vagy oda, a használtruhaboltok is hatalmas forgalmat bonyolítanak. Ha úgy vesszük az is egyfajta újraélesztése egy felesleges ruhadarabnak. Hogyan veszitek fel velük a verseny? Konkurenciák egyáltalán?


A fenntartható gondolkodáshoz hozzá tartozik az újrahasznosítás több formája. A használtruha boltok is az egyik olyan terület, melyre nagy hangsúlyt kell fordítani. A már nem használt ruhákat bevinni egy olyan helyre, ahol más személyek kiválasztva újra hordhatják, és ha már nem lehet viselni, mert lyukas, feslett akkor kellene hozzánk kerülni. Ez sajnos nem így van, egy-egy divatváltásnál olyan farmerok is kerülnek be hozzánk, melyeken még ott van a címke, tehát még soha senki nem hordta.
Ezért ezek a boltok, egyáltalán nem konkurenciánk, sokszor hívnak, hogy vannak farmerok, melyeket pont a divatváltás miatt nem visznek el és akkor jövünk mi a képbe.
Meg kellene találni a textil útját a gyártástól a végleges elhasználódásig, sok lehetőség van ez újra és újra felhasználásig.
Mi és a használt ruha boltok mutatnak egy jó példát, de ez még kevés, sokkal több lehetőség van.

Kép: Réthy Fashionrethyfashion02.jpg

Másik ágazatotok a kávékapszula újraélesztése ékszerré. Mennyire kelendőek?


Az ékszerkészítés egy külön világ. A hölgyek is teljesen másképp állnak hozzá, mint egy ruhához. Két típusú ékszerhordó nő létezik. Az egyik, aki szinte csak nemesfémből készült értékes ékszereket hord, a másik, aki a bizsukat részesíti előnybe. A kávékapszulából készült ékszerek egyik típusba sem sorolhatók. Sokan úgy gondolják hogy mivel „szemétből” készült nincs értéke és nem is bizsu kategória, és igazuk is van, hiszen ez egy kézműves termék. Tisztítjuk a kávékapszulát, a zaccot a komposztba, az ezt lezáró fém lapocskát pedig a fém hulladékgyűjtőbe tesszük. Szortírozzuk színek szerint, és minden egyes darabot kézzel, türelmesen más-más technikával hajlítjuk meg.
Egyre jobban kelendőek, ha valaki egyszer is a kezébe veszi akkor beleszeret és hordani fogja.

 

Szoktatok divatbemutatót tartani? Érdekes lenne egy olyan koncepciójó fashion show, ahol csak újragondolt ruhákat látnánk a kifutón.

Sok-sok divatbemutatót tartottunk már. A rendezvények, fesztiválok már a környezetvédelem jegyében zajlanak, szelektíven gyűjtik a hulladékot és sok olyan meghívott van, akik megmutatják a környezetvédelem különböző területeit, Ilyen rendezvényekre bennünket is sokszor hívnak. A ruhatárunkban található sok olyan darab mely nem csak a vékonyabb lányokra jó, hanem akár a nagyobb méretet is ki tudjuk szolgálni, vannak férfi és gyerek ruháink is.
Fesztiválokon veszünk részt, ahol a fesztivál résztvevőiből kerülnek ki a modellek, ezek az öko divatbemutatók mindig nagyon jól szoktak sikerülni és a közönség is hatalmas lelkesedéssel fogadja őket. Tartottunk már bemutatót réten, erdőben, kastélyban és kávéházban is.

 rethyfashion03.jpg

Kép: Réthy Fashion

 

Hol érnek el titeket a vásárlóitok? Hol találkozhatunk veletek legközelebb?


Réthy Fashion Újrahasznosítási Központban: 2310. Szigetszentmiklós Bercsényi utca 14. sz. alatt
Weboldalunkon: www.rethy-fashion.com
Facebook oldalunkon: www.facebook.com/rethyfashion

Te hordanád a Réthy Fashion ruháit? Mi biztosan kipróbálnánk párat, hiszen van nagyon szép trendi kötényük is, ami a kerti munkáktól egészen a grillezésig nyújt majd segítséget nálunk.

 

A képek a Réthy Fashion tulajdonát képezik. #nemszponzorálttartalom