Problémakereső vagy megoldáscentrikus vagy?

Kétfajta ember létezik. Az egyik mindenben a problémát keresi - az ég mentsen meg tőlük munkatéren, a másik a megoldáscentrikus. Te tudod melyikbe tartozol?

Mielőtt azt gondolnád, hogy problémakeresőbe tartozni ciki, el kell kergessem a gondolatodat.

Vannak munkakörök, ahol kifejezetten az egyiket, illetve a másikat keresik. Egy üzletkötő nem lehet például problémakereső, mert akkor nem elég rugalmas. Viszont egy ellenőrző munkakörnél kifejezetten jó, ha hibát keres a dolgozó, nem?

Ha egy minőségellenőr nem lenne problémakereső, akkor lehet sokkal többször kerülne ki olyan termék a keze alól, ami részben vagy egészben nem tökéletes. Persze egyfelől egy problémakereső ember az élete más célterületein is jellemzően ezt az attitűdöt működteti, mégis munka szempontjából hasznos lehet, ha ide tartozol. Például ha  valaki hatósági ellenőr! Jó hogy nem megoldáscentrikus, mert ritkábban büntetne...bár ügyfélélmény szempontból meg ez lenne az elvárt, de nyilván más a cél. Ugye milyen érdekes?

Együttműködés szempontjából viszont az a jó, ha megoldáscentrikus emberekkel veszed körül magad, hiszen minél inkább ez az energia uralja a vállalkozói létedet, annál gyorsabban tud benne mindenki fejlődni. Egy problémakereső várhatóan nem lesz kreatív és kevésbé tud együttműködni olyanokkal, akiket az álmodozás utáni cselekvés hajt. Míg egy megoldáscentrikus attitűd azért érdekes, mert általában szárnyal, kreatív és együttműködő. A rendszert mindig előre viszi és nem hátráltatja. Ez nem jelenti azt, hogy a hibákat nem fogja észrevenni, hanem azt jelenti, hogy a megoldáscentrikus embert nem a probléma érdekli, hanem annak megoldása. Rögtön azon jár az elméje, hogyan valósítható meg valami?

hegyvidek.jpg

Mi a férjemmel mind a ketten a szívünk szerint élünk és azt csináljuk amit szeretünk. Miért mondom akkor, hogy az ég mentsen meg a problémakeresőktől? Nem azért mert ciki annak lenni. Hanem azért mert energetikailag visszahúz. A mi munkánk (hobbink?) olyan, hogy energetikailag inkább álmodozó és intuitív energia. Egy problémakereső negatív energia lehúzza a kreativitásunk, ami a manufaktúránk szíve és lelke. Nem minden cégnél van szükség ilyen emberekre. Például a banki ügyintézőknél is csak bizonyos attitűdökkel rendelkezőket vesznek fel, nem véletlen. Egy időben még azt is olvastam valahol, hogy bankszektorban a pénzzel való viszony miatt a Szűz jegyűeket szeretik, mert azok olyan precízek és maximalisták, becsületesek. (Szerencsére nem lettem bankos a horoszkópom ellenére sem, mert nem a horoszkóp dönti azért ezt el, bár jó tudni, milyen attitűdökkel születtünk.)

Tehát ha munkád során nem jössz ki valakivel jól, akkor érdemes ebből az irányból is megnézned, hogy milyen tulajdonságai azok, ami miatt nem tudtok egy hullámhossza kerülni. Ha például az egyik fél anyagias és te nem vagy az, mert intuitíven éled meg a céges dolgaidat is, akkor ott sok konfliktus lesz. Ugyanez házasságon belül is egy fontos dolog, hogy mennyire tudtok hosszútávon összedolgozni.

Felismered, kivel tudsz jól együtt dolgozni és kivel nem? Kíváncsi lennék rá!