Te is anya vagy! Megérdemled!

Anyák napja....ez egy érdekesen fura ünnep azoknak, akik még valamilyen okból nem anyák. Mindig arra gondolunk ilyenkor, hogy az anyák napján azokat ünnepeljük, akik már gyermeket nevelnek. Akár sajátot, akár neveltet, örökbefogadottat, de VAN gyermekük. De mi a helyzet azokkal, akik bármennyire is próbálkoznak, valahol mindig félúton elvesztik az álmukat, hogy egyszer ők is anyák lehessenek?

Nekem ők is anyák. Mert én (mi) is ebben a hajóban evezünk és először, mikor a legkedvesebb barátnőm felköszöntött anyák napján, hogy "Te is megérdemled ...", akkor azon kívül, hogy könnyek között ültem órákig, nem értettem. Úgy éreztem, hogy én nem érdemlem meg. 

Pár év távlatából már másképp látom. Egyrészt Keresztanyu vagyok. Tehát ebben a szóban is benne van, hogy Anyu...

Másfelől meg kicsit a lelkem anya lett az ikreknél, majd a következőknél is és bármennyire is nem foghattuk a kezünkben a végeredményt, mégis lelkileg felnőttünk a feladathoz és szülők lettünk. 

Ettől még kupán vágnám azokat, akik mindig megkérdezik: "Amúgy nektek mikor lesz már végre gyereketek?", de kifelé csak mosolygok és örülök neki, hogy neki szerencséje van. Majd lesz nekem is. És lesz neked is, aki most ugyanebben a cipőben jársz. 

Szóval ne érezd magad rosszul, ha felköszöntenek, hidd el bármi történt már a háttérben, megérdemled. Boldog Anyák napját Sorstársaim!

anyaknapja2.jpg

Én már mindenkit anyának tekintek, aki felelősséggel, lelkiismerettel teszi a dolgát, hogy a jövőnk szebb legyen. Aki oltalmazó és féltő gondoskodással ápol és szeret bárkit. A férjünket is tudjuk szeretni gondoskodással is, akár egy anya a gyermekét. Tudjuk szeretni az állatainkat is - ha nem is pont ugyanúgy, de féltő és szerető gondoskodással. 

Tekints erre a napra úgy, hogy az Anya szót kicsit átértelmezed. A Földanyának is sok gyermeke van. Te is egy vagy a sok közül.