Orvosi távdiagnózis - 2. rész: A jó oldal

orvositavdiagnozis.jpeg

Sokat gondolkodtam, hogy megírjam-e a fejleményeket, mert mégiscsak az embernek a betegsége magánügye, de amikor szemrebbenés nélkül lehipochonderezik és köszvénydiétázzák az embert, mikor közben a terheléses vérképeredményen ott fityegett minden a hormonokkal együtt, amit észre kellett volna venni....nah.

Nem vagyok orvos, fitoterapeutának és aromaterapeutának tanultam, ezért részben belelátok a dolgokba még akkor is, ha nem praktizálok. Nade...itt jön a csavar.

A múltkori cikk nagy port kavart, rengeteg kardiológus írt rám, hogy segít, még a megyei kórházigazgató is, aki nem mellesleg elrendelt egy vizsgálatot az ügyben és felajánlotta teljes segítségét kardiológusként. Mire a levél megjött, már megjártam magánban, de hívtam, hogy azért megköszönjem neki. Sajnos nem értem utol, ezúton is köszönöm a hozzáállását a kórházigazgatónak.

Független, ismerősökön keresztül egy elképesztően nagy tudású és hozzáértő, kedves doktornőhöz sodort az élet endokrinológián, aki rögtön felfedezte az inzulinrezisztenciát, elmagyarázta, hogy bizony minden eddig probléma ebből adódik, kaptam részletes magyarázatot a vérleleti eredményhez, szóval a megkapott gyógyszerrel és diétával belevágtam a kezelésbe. Végre megtudtam mi az alapbetegségem és minden bajom forrása.

Hogy miért kellett ehhez végigélnem egy brutál toxémiás, hellp-szindrómás majd tragikus terhességet, ahol minden látszott már, mégsem történt semmi, közben miért jártam a hadak útját orvosról-orvosra, majd a hozzánk közelebb  eső nagyobb város háziorvosától a minden rendben van, nyugi, csak biztos pánikbeteg, a férjem is megijed mindentől, hát igen az EKG nem a legszebb, de hát nincs semmi baja.....majd kiderül, hogy ha már kezdetben jó helyen vagyok, akkor nem járom a poklok poklát meg. 

Mit is jelent ez, hogy akkor meglett az alapgondom? Az IR rossz beágyazódást okoz vagy meddőséget terhességnél, ha nem kezelik. Ugyanígy számos más okot a hajhullástól a fáradékonyságon át a hirtelen szívdobogásig, a rendszertelen menzesz és még sorolhatnám a hihetetlen hosszú listát, ami az elmúlt években meg is talált, kezdve a brutális vizesedéssel, amire rendre nem csináltak semmit, mondván meleg van, tél van, ez van, biztos öröklődő....nah hát ezek szerint mégsem.

Érdemes utánaolvasnotok és szépen felkeresni egy endokrinológust, becsületesen kijárni és utánajárni a dolgoknak.

Jött egy kis feketeleves: felfázás. Ez okozott némi galibát nem mondom, lassan egy hete fekszem. Gondoltam a közeli kisvárosba nem megyek háziorvoshoz, minek is egyáltalán, max felír újabb adag Frontint, mint legutóbb.

Átkértem magam a kis mütyűrnyi, alig 1000 lakosú falujának háziorvosához és halljátok, életem legszínvonalasabb, legodafigyelőbb és legalaposabb idős doktorbácsijához sodort az élet puszta másfél óra várakozás után. 

Miután elmeséltem neki a felfázást, az egyéb panaszokat és hogy a tünetek akkor kezdődtek, mikor emelnem kellett az IR gyógyszer adagon, tehát nem tudom, hogy a felfázás-e vagy mi, de segítsen, végighallgatott! Nem nézelődött ki az ablakon, szembefordult, rám nézett végig, figyelt és a végén az egy dolog, hogy felírt a felfázásra bogyót, de HOLNAP DÉLUTÁNRA vár ultrahangra, hogy kiderüljön hogy a bazi erős és megmagyarázhatatlan hastáji görcsök oka. Háziorvos azonnal ultrahangra: ahol mindent megnéz a petefészektől az epén át a hasnyálmirigy, máj, minden. 

Komolyan, mint sok-sok évvel ezelőtt, amikor még lelkiismeretesen mentek a vizsgálatok és nem a gyógyszerfelírás volt a lényeg, hanem hogy valóban kiderüljön, mi az ember baja. 

Mindkét orvosnak hálával tartozom, Dr. Sóos Zsuzsanna endokrinológusnak, akit ajánlok szeretettel és a kis falunk idős háziorvosának is Dr. Palágyi Jánosnak. És természetesen a megyei, Kiskunhalasi Kórházigazgatónak is köszönöm a proaktív hozzáállását még akkor is, ha személyesen nem találkozhattunk.

Vannak még csodák! És bízom benne, hogy egyre többen eljuttok olyan orvoshoz, aki tud segíteni nektek, komolyan vesz és érti is amit csinál, mert egy egészségünk van, ami megfizethetetlen.