Tudatos Nő

2019.jan.16.
Írta: TudatosNo Szólj hozzá!

Konyha: Májas-tojásos felfújt már Húsvétra hangolódva

Nagyon szeretek főzni, aki ismer, az tudja. Főleg, hogy van egy gasztromagazinunk, amelybe már január lévén készül a Tavaszváró lapszám. Egy jó kis vállalkozónői összefogás ez a magazin, szeretjük csinálni, hiszen mindannyiunkat megihlet.

A Tavaszváró lapszámba, ami február 10-én fog megjelenni egy szuperizgalmas recepttel is készültem, végre kipróbálva több év szekrényben lapulás után a szufflés tálkámat. Sajnos a tálka egyik étkészletünkhöz sem illik, így viszonylag ritkán kerül elénk, de annyira ki akartam már próbálni, hogy ez lett a vége.

rakottasleveleskecskesajtos.jpg

 

A receptet most még titkolom, de az biztos, hogy ha olvasod a magazinom, akkor többek között ezt is megtalálod majd benne :)

Marianna hoz teás recepteket megint, Dóri zabkásákkal készül, de lesz Kriszta utazás-élménye a Szép vagy rovatban és Zsófi stylist tippjei is olvashatóak lesznek. Mi már nagyon készülünk, reméljük Ti is várjátok az új magazint! Friss, ropogós lesz!

Címkék: konyha

A féltékenység nem szerelem

tulelo.jpeg

Önbizalomról már párszor esett szó a blogon, de most egy másik megközelítésről érdemes szólni, mégpedig ez a féltékenység.

Egy barátnőmnek az a fix meggyőződése, hogy azért féltékeny rá a férje, mert annyira, de annyira szereti. Ha ennyire szeretné, akkor vajon miért ne bízna is benne?

 

Amikor egy önbizalomhiányossal hoz össze a sors, akkor azt onnan tudod felismerni, hogy hamar féltékeny lesz, még akkor is, ha barátnőzős programra mész és nem találkozol szemernyi férfival sem, még haverságból sem. Talán ez az egyik legbosszantóbb tulajdonsága egy önbizalomhiányos férfinek. Persze a nők se különbek, hiszen a féltékeny nő is önbizalomhiányos, csak mi nők kicsit másképp csináljuk a féltékenységet is.

A férfiak képesek megfojtani a társukat azzal, hogy állandóan a "körmükre néznek", nem engedik el sehova, nem akarnak együtt sem menni sehova, bezárkóznak és többnyire unatkoznak.

Mielőtt azt gondolnád sztereotípia és semmi köze a valósághoz, el kell hogy tántorítsalak. Az önbizalomhiányos férfi az esetek nagy többségében ilyen.

Nézz a szemében és megtudod kicsoda!

Amikor a társad szemébe nézel és ő is a tiédbe, akkor az egy különleges pár perc. Ilyenkor a szív kinyílik és tiszta valójában látod a másikat. Igyekezz előítélettől mentesen a szemébe nézni és csak figyeld meg mit látsz. Örömöt? Csillogást? Szomorúságot? Pozitívnak vagy inkább negatívnak éled meg a szemébe nézést?

Ha a szeretett férfi rád néz és valóban szeret, akkor az a szeméből kiolvasható. Viszont az is, ha netán csak puszta ragaszkodása van feléd.

A szerelmet ne téveszd össze a ragaszkodással. Honnan veszed észre, hogy valójában inkább ragaszkodsz a másikhoz, mint feltétel nélkül szereted és viszont szeret?

A barátnőm férjének van egy szokása. Minden délben felhívja telefonon az ebédszünetében és pár jelentéktelen mondatban megkérdezi, hogyan telt eddig a napja, kivel találkozott, mit ebédel. (Nem mintha ezt nem tudná, hiszen ugyanazt eszik...). De mi ebben a furcsa? A barátnőm minden nap már kb. 10-kor elkezd ideges lenni és ez kitart a telefonhívásig, majd utána szépen lassan lecsendesedik és újrakezdődik 4-kor, mikor készülődik hazafele. Ideges lesz, hisztis, sírós, dühkitörésekkel vagy épp magába fordulásokkal jelentkezik nála a tünet, miszerint valami stressz közeledik. Ő észre sem veszi....de mi, akik kívülről látjuk, teljesen látható jeleit adja ennek.

feltekeny.jpg

Az ilyen kapcsolatban az egyik fél mindig sérül, a másik már alapból "az". Megoldható lenne a problémája, de az önbizalomhiányos félnek dolgoznia kell ezen és nem begubózni. Sokszor elképesztően sok év kell ahhoz, hogy valaki ebből az állapotból visszajöjjön "normálisba". A kapcsolatok nagy része nem is bírja ezt a terhet, vagy érdekkapcsolat lévén az egyik fél tűr....tűr...és tűr, egészen addig, míg a másik fél szintjére nem kerül. Depressziós lesz, esetleg pánikbeteg és szélsőséges esetben akár ki is rugathatja magát a munkahelyéről, hiszen a lelkileg szétcsúszott ember a munkahelyen sem tudja azt nyújtani, amire a munkáltatójának szüksége van. Az egész féltékeny kapcsolat kihat a gyerekre, az egész családra. Mert mindig van szenvedő fél...egy ilyen kapcsolatban mindenki szenvedő fél, csak más módokon.

Ha gyakran érzed magad fáradtnak, enerváltnak, kedvetlennek, akkor érdemes megnézned, hogy a környezetedben ki és mi szívja le az energiáidat. Mert energetikai értelemben nincs olyan, hogy energiavámpír, mégis képesek vagyunk a nálunk gyengébbeknek önszántunkból odaadni energiáinkat...

Hogy mi a megoldás? Ha szereted önmagad és tudod, hogy Neked mi a jó, akkor azt is észre fogod venni, hogy Neked mi nem jó. Mi az a tényező, ami visszafog, visszahúz és nem enged szárnyalni. Egy szerelemben az ember szárnyal. Hagyják kibontakozni és ha kell mögötte állnak és támogatják.

Az a férfi, aki valóban szeret egy nőt, az támogatja, bízik benne, engedi kiélnie egyedül is hobbijait, teret enged neki és tiszteli annyira, hogy saját problémáitól megkíméli a másikat. Ez fordítva is igaz...a féltékenység nem szerelem. Önbizalomhiány és ragaszkodás. Mintha a másik tulajdona lennél...

Éltél már ilyen kapcsolatban? Én igen. De a hangsúly a múltidőn van. 

Ahova minden férfinek érdemes lenne egyszer elmenni: Férfi a stylistnál

6a6a7918-edit_web.jpgKorábban már olvashattatok egy riportot itt Cseke-Kovács Zsófival, vagyis Zeka Stylinggal. Már akkor megbeszéltem Vele, hogy elmegyünk hozzá, egyrészt érdekes kontraszt, hogy egy korábbi ilyen programon vajon nekem milyen típust határoztak meg és változtam-e, illetve mindenképpen a férjemet is el akartam hozzá vinni, hátha esélyem lesz pár szerintem előnytelen alapdarabot kiebrudalni a szekrényből. Nyertem. A keki cuccok mehetnek, de az oldalzsebes gatyákkal hadilábon állunk praktikussági okokból. (Menet közben kiderült, hogy már a kisgyermekeknél is megvan a színtípus fixen és ezt egész életünkben hordozzuk, nem változik.)

De nézzük is sorra, miért érdemes a férfiaknak stylisthoz menni. 

- A férfiaknál alap, hogy a karrierjük miatt mindig a legjobb formájukat hozzák, öltözködés terén is. Bár ezt ők kevésbé vallják, sokszor akár egy üzleti találkozó mehet kukába, ha nincsenek alkalomhoz illően felöltözve, ráadásul sokat számít a megfelelő színválasztás is.

- Az évszakok alapján könnyebb tájékozódni ruhaválasztás során.

zeka01.jpg

Hideg Tél férfi színek egy része

- Előnyös színekben, melyeket a színtípus elemzés után lehet megtudni, sokkal magabiztosabban néznek ki a férfiak is, nem csak a nők. Gondoltad volna, hogy egy férfi legalább olyan egoista tud lenni, mint egy nő? Sőt! Bár az én férjem nem tartozik a piperkőcök közé, mégis jól érezte magát és megértette, miért olyan fontos tudni, hogy mi áll jól neki.

- Fehér és fehér között is nagy különbség van. A férfiak ingválasztása elég egysíkú. Öltönyhöz fehér, hétköznapokra meg valami kevésbé színes vagy pizsamaszerű kockás. Nagyon kevesen nyúlnak az élénkebb színekhez, mert félnek attól, hogy rögtön beszéd tárgyává válnak. Pedig egy előnyös szín, megfelelő arányban használva, igenis jó lehet!

Érdekes volt megfigyelni magamat, hogy egyáltalán foglalkozom ilyenekkel, mert a legtöbb férfi nem foglalkozik ilyesmivel. Azt néztem, hogy ahogy nézegettem a ruhákat, szöveteket, olyan volt, mintha egy kifutón lettem volna, érdekes volt megtapasztalni, hogy némelyik szín mennyire sápaszt, melyik dobja fel az arcomat. 

Nem volt kétségem afelől, hogy jó mulatság lesz, de régebben biztosan nemet mondtam volna egy ilyenre. Most már nem engedhetem meg magamnak, hogy rossz színösszeállításba öltözzek. A színeknek tudom, hogy nagy erejük van és érdekes volt megtapasztalni, mely színek erősítenek, melyek gyengítenek.

 

- mondja Szabolcs, aki valójában agrármérnök és egy manufaktúra vezetője, mégis egyre többször kell olyan rendezvényeken megjelenjen akár szaktanácsadóként, akár VIP vendégként, hogy az öltözködés nagyon fontossá vált a mindennapokban is. 

uzletember.jpg

Az üzleti világban is fontos, hogy egy férfi előnyösen öltözzön

Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is igaz, hogy munka, karrier téren is az öltözködés egy igen fontos dolog. Emellett nagy hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy az előnyös oldalunkat mutassuk, hiszen az összkép sokszor sokkal fontosabb, mint, amit mond az ember. Ez még akkor is igaz, ha most sokan felvonják szemöldöküket és azt gondolják, hogy nem a ruha teszi az embert. Nem a ruha teszi, hanem az, hogy amiben van, az előnyös-e számára vagy sem.

 

Régebben nem lehetett volna elrángatni egy ilyen programra, mert nem voltam én sem abban az élethelyzetben, hogy már ilyenekre is oda kell figyeljek. Ma már tudom, hogy sokat számít, hiszen a magabiztosság nagyon fontos. Szinte éreztem, ahogy nőtt az önbizalmam a "foglalkozáson" és ezt köszönöm Zsófinak!

 

Ha már női szemmel tudod milyen egy ilyen színtanácsadás, egy gardróbrendezés, akkor most már láthatod, hogy egy férfinek sem megy ez másképp. Sosem gondoltam volna viszont, hogy ilyen gondolatokat ébreszt akár a férjemben is az, ha elviszem stylisthoz, hiszen köztudottan ez női program.

Zsófival beszélgetve az is kiderült, hogy a férfiak főleg azt a részt szeretik, amikor egy megbeszélt időpontban már a nekik előnyös ruhákat összeválogatva várja Zsófi őket egy üzletben, hiszen ez időtakarékos, praktikus nekik is.

Ami még kiemelendő és egy hihetetlenül praktikus dolog a vásárláshoz:

- Kapsz a tanácsadás végén egy kis kártyát, melyen rajta vannak a számodra előnyös színek. Ennek segítségével még emlékezned sem kell arra, mi áll jól, hiszen odatartod a ruhához, amit vennél és ha eltér tőle, akkor tudod, hogy nem illene bele a ruhatáradba. Ez egyszerre praktikus és pénztárcabarát, hiszen használatával sokkal könnyebb jó ruhákat vásárolni. A férfiakat mindig úgy emlegetik, hogy a színekben gyengék...ezzel a kártyával nem lesz gondod...

unnamed.png

Ha igazán izgalmas programmal lepnéd meg a családodat, akkor akár családi tanácsadásra is hívhatjátok Zeka Stylingtól Kovács-Cseke Zsófit, hiszen garantáltan jó kezekben lesztek. Ez nem csak egy tanácsadás...ez sokkal több!

 

Te elmennél stílustanácsadóhoz, hogy önbizalmad növeld és jobban érezd magad a bőrödben?

#nemszponzorálttartalom

 

Férfiideál 2019? Ez már a világ vége....

ferfiideal2019.jpg

(Kép: Velvet) 

Sok mindent lehet rólam mondani, gondolni, de nem szoktam (nyilvánosan meg főleg nem) az ilyesmivel foglalkozni. Egy bejegyzést akartam írni a férfiideálról, hogy manapság milyenek a férfiak és milyenek a valódi nők. Képeket kerestem a cikkhez...majd ezeket találtam...így a cikket kitöröltem és hát na...lehet, hogy itt a világ vége?

Szándékosan nem egy Antonio Banderasos képet akartam az írásomhoz pászintani, ezért férfiideál és férfidivat szavakra kerestem rá....nem tudom mit mondjak. Világvége. 

Most komolyan...szerinted ez férfidivat? Mit szólnál hozzá, ha a férjed egyik nap így állítana haza a shoppingolásból? Először is jót röhögnél, utána meg megmutatnád neki a tükröt és ha nem nevet, akkor a bőröndöt is.

(És lécci, ne gyere a homofóbiával és egyéb hasonlóval...ez nem erről szól...ez inkább divat-kérdés...De a szoknya az én reszortom...a nadrág a férfiaké. Kivétel, ha skót.)

Ezt esszük: személyre szabott étrend élménybeszámoló

Még a tavalyi évben elmentünk egy olyan táplálkozási tanácsadóhoz, aki személyes étrendet tud összeállítani a testtípusunknak megfelelően, figyelembe veszi melyikőnk milyen hormontípus, idegrendszeri típus és ajánl sportot is mellé, mit és hogyan érdemes tenni.

Hát mit ne mondjak...ketten kétfelé eszünk, kétfélét és eltérő időpontokban :D Na ez a totális káosz kezdete, amikor ha főzöl is, nem elég a kalóriát számolni (vagy nagyságrendben számolni fejben), ráadásul odafigyelni a szénhidrát-fehérje-zsír arányokra is, mert miért is ne, mindkettőnknek eltérően kell ezt is enni.

Így indultunk bele a karácsonyba, kissé félve attól, hogy mi lesz a cukormegvonással, a gluténmentes és tejmentes étkezéssel, mert természetesen a nehezített pályába tartozunk: nekünk tabu a glutén és a tej is, mindkettőnknek. Jó páros vagyunk, mondtam már?

muzli.jpgA férjem lazán vette, testépítői szemlélettel neki fejben van az egész "pertábla", miben mennyi fehérje van és mit mikor kell enni. Na én ebben totál ellentétes vagyok. A kalóriabázis oldalán lévő "beírom mit ettem és kidobja a gép a számot" elvet követtem a diétázásaim során, így kissé nehézkessé vált kezdetben a főzés. De jelentem: sikerrel vettük az első két hónap nehézségeit és egészen jól sikerül össze-vissza főzni.

Elkezdtük az edzést is, na nem karácsonykor, meg újévi fogadalomként, hanem a sport eddig is része volt az életünknek, csak most aszerint, ahogy a vizsgálat szerint kell edzenünk.

Láss csodát, annak ellenére, hogy nekem 5×, Szabolcsnak 5 óránként kell enni, nekem szénhidrátban gazdagon és zsírszegényen, neki meg fehérjedúsan és zsírosan...egészen jól állunk. 

Ne örülj, megkímélünk az előtte utána fotóktól, bár ha elérjük a kockáshas, szálkástest állapotot, lehet ettől lesz tele az internyet.

Azért egy kis lényeges összefoglalót elmesélek:

Ezernyi diétát kipróbáltunk már az évek során, de mindegyikkel egy nagy baj volt: nem vagyunk egyformák és ennek ellenére egyforma étrendet követel meg mindenkitől. Nézd csak meg a 90-naposat, vagy a ketogént, vagy a paleot. Gyakorlatilag mind egy sablonra veszi az embereket függetlenül attól, hogy a szervezetük más és más. 

Nem nagy titok, hogy most a BodyWakes-féle verziót teszteljük, aszerint étkezünk és aszerint sportolunk.

Ami érdekesség, hogy ha elolvasod csak azt, hogy egy petefészek típus milyen ételektől hízik, akkor látni fogod, hogy a "kuffered" neked is pont a csípős és fűszeres ételektől, a vörös húsoktól, majonéztől nagyobb és nagyobb. Persze nem ennyire egyszerű, de sok érdekességet le lehet szűrni belőle, ami rád vonatkozik. Nem a férjedre, nem a sógornődre, hanem a Te testtípusodra. Ez attól is függ, melyik hormonkiválasztó szerved az aktívabb...nyilván akkor étrenddel nem kell túlstimulálni. Nekem így esett ki a listámról az imádott majonézem, mert bizony nekem az okozza az egyik legtöbb problémát.

Nézz utána, ha csak csapongsz a diéták között, mert lehet, hogy Te is pont rossz étrend szerint ettől eddig...Mi már érezzük és látjuk az eredményt és alapvetően a személyes érzékenységünk miatti glutén és tejmentes étrenden kívül mindent ehetünk...csak az arányok nem elfelejtendők és a mennyiségek, gyakoriságok. Mondanám, hogy ennyire egyszerű, de nem...majd hamarosan újabb kéthavi beszámolót írok és látni fogjuk milyen változásokon mentünk át.

Ami eddig biztos siker: 

- jobb, minőségibb alvás

- csökkent testzsír% - pl egyes jógagyakorlatoknál érzem a különbséget, hogy nem nyomom össze az "úszógumim", ami volt is meg nem is...férjem is jobban le tud hajolni a cipőfőzőjéhez ;)

- kiegyensúlyozottság

- jobb állóképesség

- lassan kifelé megyünk a télből és nem voltunk betegek, vagyis jobb immunrendszer

- megszűnt a migrénes fejfájásom

Hát kell ennél több? Naná...hamarosan (majd egy-két hónap múlva) újabb poszt lesz.

 

Címkék: konyha

Anti-Könyvajánló: Vegyél rá bárkit bármire - avagy az első könyv amit félbehagytam...

A címből máris szerintem kiderül, hogy nem aratott hatalmas rajongói sikert nálam ez az állítólag nagyszerű könyv. Lehetne Anti-könyvajánló is, viszont tudom azt is, hogy mennyire nem illik lehúzni egy könyvet...de most muszáj megtennem, mert szerintem ez a könyv talán még a káros kategóriába is beleesik.

 

vegyelrabarkitbarmire.jpgBocs...ezt le kell írjam, hogy megvédjek olyanokat, akiknek rózsaszín a lelkiviláguk, sérülékenyek, tele vannak amúgy is rengeteg félelemmel embertársaik iránt és alapvetően bizalmatlanok mindennel és mindenkivel.

Miért vettem meg ezt a könyvet? Talán ez az egyik legérdekesebb kérdés. Mivel manufaktúránkban igen központi szerepet kap az értékesítés, ezért minden olyan technika érdekel, ami az értékesítési stratégiánknak jól jön és valóban használható. Gyakorlatilag ezért vettem meg a könyvet és semmi másért. Aztán elkezdtem olvasni...

De miért hagytam abba? Azt vettem észre, hogy az amúgy is bizalmatlan énem még inkább gyanakvással fordult a legváratlanabb időpontokban is ellenem, mások ellen. Alapvetően elég bizalmatlan vagyok, mert az évek során sokszor megsérült pici ártatlan női lelkecském. Mint mindenkinek. De azt gondolom ezt megoldani kell és nem tetézni, ahogy ez a könyv teszi.

Egyrészt ez a könyv férfiaknak íródott, akik vagy csajozni akarnak, vagy flörtölni, legyenek akár szingli pasik vagy házasok.

Rengeteg praktikát mond el a könyv, hogyan lehet úgy tévúton járni, hogy közben ha rákérdez a feleséged, hogy miért voltál távol ilyen sokat, mikor csak kenyérért indultál a kisboltba ...mégis megfelelően válaszolj és ne gyanakodjon arra, amire valóban kellene. 

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a könyv azt veszi alapul, hogy tisztességesen és szeretettel nem tudsz célt érni sosem, mert mindig kellenek trükkök és praktikák ahhoz, hogy valami csalafintaságon keresztül eljuss a sikeredig. De ebben a könyvben nagyjából a feléig eljutva a siker is arról szól, hogy "hogyan csald meg", "hogyan férkőzz a bizalmába", "hogyan érd el nála, hogy..."....és ezek a kezdetű mondatok nekem legalábbis sosem azt mondatják, hogy a célom nemes és tisztességes.

Nekem túl sok benne a smúzolási technika és az olyan ötlet, amit ha használsz az üzleti életben, akkor idővel pont nem a Jedi oldalon fognak megemlíteni. Persze ha Téged inkább a Sötét Oldal vonz, akkor ez a könyv neked tetszeni fog...de én inkább maradnék a tisztességes technikák és szeretettel végzett munka és kommunikáció vonalán, ahol nincsenek hátsó szándékok és félrebeszélések.

Ezt a könyvet ne vedd meg, hacsak nem akarsz mindenkivel szemben gyanakodni, ha megdicsérik az öltözéked, ha kedvesen odasúgnak valamit a füledbe vagy épp nyilvánosan tetszést nyilvánítanak feléd egy rendezvényen. 

Persze ha ismered a technikákat, akkor az is jó lehet, mert legalább felismered, de ahogy le vannak írva az esettanulmányok, inkább leszel túlzottan bizalmatlan, mint egy jól tájékozott nő, akit sosem vernek legközelebb át. 

Bocsi...ez most anti-könyvajánló lett. Még jó, hogy nem szponzorált tartalom....

Könyvajánló: Örökölt családminták

...avagy az a rengeteg gátló tényező, amit nem tudsz honnan ered...Lehetne ez is az alcíme ennek a nagyszerű könyvnek, amit a napokban fejeztem be, bár olvasni már hónapokkal ezelőtt elkezdtem. Miért haladtam ilyen lassan?

...mert ez egy olyan könyv, amit nem tudsz gyorsan átlapozva visszarakni a polcra.

...mert ez a könyv nyomot hagy benned, ahányszor csak elolvasod

...mert ez a könyv komoly pszichológiai és neurobiológiai szakkifejezésekkel is tele van és sokszor lassabban haladsz a megértéssel, mint ha egy sima ponyvaregényt olvasnál.

 

orokolt_csaladmintak.jpgRégóta ígértem már Nektek ezt a könyvajánlót és ma valahogy könyvajánló írási roham jött rám, hiszen eléggé el vagyok maradva. Így került ma be a listába Brigitta könyve is, melyet szintén ma már olvashattok is az oldalon. Talán a könyve juttatta eszembe, hogy mennyire fontos megismerni, hogy mennyi olyan gátló tényező is lapul a mélyben és ideje leírnom Nektek, amiről eddig nem is tudtatok.

Az Örökölt családminták könyvet eredetileg a férjem rendelte magának talán szülinapjára, majd jelenleg én olvastam el, mert a lassúságom miatt nem jutott el hozzá....

A könyv több témakörre bontja a családi mintákat, melyeket szó szerint tudtunkon kívül örököltünk, átvettünk. Ennek az átvételnek megvan a neurobiológiai háttere is, de mivel én úgyse tudnám olyan szépen és alaposan Neked elmondani, ahogy az valójában van, inkább olvasd el és megtudod mi okozza ezt.

A lényeg az, hogy rengeteg olyan érthetetlen félelem van egy emberben, melyekről nem tud semmit. Egyik lábadról a másikra dülöngélsz, cselekvés nélkül éled életed, csak sodródsz, vagy épp rettegsz valamitől: sokszor ez nem is a saját érzésed, hanem átvett félelmek.

A Theta Healingnek és hasonló gyógyítási módoknak köszönhetően rengeteg megoldás van már ezeknek a gátló tényezőknek a feloldására. Hála az égnek! Elég csak rákukkantanod a Siker nekifutással blogra, melyet egy nagyszerű ember ír, amikor ideje engedi. Rengeteg embernek segített már Theta healinggel, többek között nekem is (most jön a pont, hogy elpirul...)

 

Egyszóval ha elolvasod ezt a könyvet, akkor rengeteg olyan dologra ad magyarázatot, ami a Te életedben is megoldásra vár. Sokszor viszont már maga a tény, hogy felismertél egy-egy olyan mintázatot, amit Te magad is használsz (szókincs például), út a sikeres gyógyuláshoz.

Elmondjam mi (volt) a kedvenc szavajárásom és kitől származnak? Nah jó, azt hogy kitől nem mondom el, mert lehet olvassa a blogot és elszégyelli magát....de az egyik legtöbbet használt monológom: "Kihalok, mint a dinoszauruszok..." és persze milyen meglepő, sokat vagyok/voltam beteg....Az vagy, amire a legtöbbet gondolsz...

De ugyanígy volt egy másik ilyen szavajárásom is: "Nem vagyok házicseléd..." És mivel az agy nem érti a NEM szót, vajon mi vagyok, voltam? Ugye milyen rafinált dolog az elme?

Olvasd el a könyvet és Te is rájössz majd, hogy az ember a nyelvénél fogva van felakasztva (ezt is valamelyik híres ember mondta, tudod-e ki?).Felakasztva...sokszor szó szerint.

 

Jóga-mentor: Neked ki a példaképed?

Amikor elkezdtem gyerekkoromban jógázni, akkor a példakép még nem volt annyira érdekes számomra. Ma már kicsit másképp gondolom, hiszen a mindennapi rohanásban a jóga lassulásához kell némi motiváció a belső késztetésen kívül. Például ma is vár még rám a gyakorlás, közben ezerrel cikkeket írok, hírleveleket szerkesztek és nagyjából azt sem tudom melyik kezembe harapjak a rengeteg munkától. De azért erre a cikkre még van időm.

jogaszonyeg.jpg

Amikor oktatónak tanultam alakult ki igazán a példakép-vonal, hogy valójában kiket tartok magam számára példaképnek, motiválónak.

Rájöttem, hogy sokszor szinte teljesen hétköznapinak mondott emberek is lehetnek példaképek és pont azért, mert könnyebb velük azonosulni. Mesterünk Bálint János vagy épp Kovács Gyöngyi Naliní...De külföldről is választhatunk, hiszen Kino McGregor összes könyve itt lapul a polcon, örömmel motiválódom YouTube videóin. 

Neked van jógában mestered és motivátorod?

Címkék: jóga, yoga

Írj sikerlistát és megváltozik az életed!

Ugye milyen hangzatosra sikerült a cím? Látod, örülök, hogy idetévedtél elolvasni, mennyire hasznos a sikerlista. Most nem arról a sikerlistáról beszélek, ami pl. a könyveknél vagy zenéknél van, hogy "vki vezeti a sikerlistát", hanem arról beszélek, ami a Te személyes sikerlistád. Mi minden év végén, vagy ha nem érünk rá a pihenéstől, akkor újév legelején írunk egy közös (férjjel közösen) és egy egyéni sikerlistát. Pontosabban mi a három listát egyben vezetjük, de alapvetően közösen is dolgozunk, így viszonylag kevesebb a személyes siker, ami csak az enyém, övé. De azért természetesen van...

sikerkep.jpg

 

Szóval, hogy mi a lényeg. Minden év végén összeírjuk a sikereinket egy nagy papírra. A 2018-as év elképesztő volt. Éreztük, hogy erős évet zártunk, mégis leírva szuper lett a végeredmény. Amikor azt gondoljuk, hogy egy rossz napunk van, sorozatosan bal lábbal kelünk fel az ágyból, akkor csak elég egy ilyen listát elővenni, végigolvasni és máris jobb kedvünk lesz. 

Na mi elkezdtük ezt a listát, elővettem egy db A4es lapot és viszonylag kis betűkkel teleírtam egy oldalt, férjem is közben csak sorolta az írnivalókat, teleírtunk még egy oldalt. Majd még két teljes oldalon folytatódott a listánk. Gondoltad volna, hogy ennyire sikeres évet lehet zárni bárkinek, bármikor?

Mindent felírtunk rá. Rákerültek a listára azok a tárgyak is, amit régóta terveztünk venni korszerűsítés miatt, mint például a házi víztisztító rendszer, aminek köszönhetően szupertiszta vízzel tudunk már főzni, teát készíteni. De rákerültek azok az események is, amire igazán büszkék vagyunk, hiszen aranyérmeket nyertünk a nemzetközi lekvárversenyen, és ezüstöt a hazai lekvárversenyen. Naná, hogy felkerült a listára. De ha belegondolsz akár kis lépés, akár nagy, mind siker. Helye van az eredménytáblázatunkon. :)

Miért változik meg ettől az életed?

Mert valójában sokkal többen sikeresek, mint azt gondolják magukról. A kis sikerek is sikerek. Ha egész életedben azt gondoltad, hogy süket vagy a főzéshez és mégis megették életed első saját levesét, akkor az is siker. Mindenkinek más a nagy siker és a kis siker, de siker. Írd össze és látni fogod, hogy valójában nem is vagy lúzer. Sőt!

Te írtál már sikerlistát magadnak 2018-ból? Ha még nem, érdemes még ma elkezdened! Hidd el nekem, lélekemelő lesz!

30 napos kihívás: Mantrázz minden nap a boldogságodért!

Év elején mindig szárnyra kapnak a 30 napos kihívások, miért is lenne akkor ez nálunk is másképp?

Ha nem fogadtál meg év elején semmit, de mégis tenni akarsz valamit a boldogságodért, akkor most itt az idő!

Január elseje óta minden nap megosztok Neked egy mondatot, egy mantrát, amit ha használsz napközben, akkor csodálatos gondolkodásbeli és érzelmi változáson mehetsz át a 30. nap végére. 

boldogno.jpg

Mi a mantrák lényege?

Minden olyan megerősítő mondat, amit azért mondogatsz (dzsapázol) magadban, hogy jobban érezd magad, az mantra. Ez lehet vallástól függően sokféle nyelven. Ahogy a keresztényeknek, úgy a hinduknak, buddhistáknak is vannak mantrái. 

A mantrák magyar nyelven azért praktikusak, mert saját igényedre formálhatod. Mindig egyes szám első személyűek és kijelentő módban vannak, ráadásul pozitív szavakból áll. Nem használunk benne olyan szavakat, mint a nem, sem, sosem, akár, bárcsak, talán...és még sorolhatnánk azokat a szavakat, melyeket az elme nem ért meg valójában. 

Ezért nem megfelelő az a mantra, hogy "Bárcsak ne lennék szomorú". De az sem, hogy "Nem vagyok beteg". Mert ezek tele vannak negatív energiájú szóval.

A megfelelő mantrák az előbbiek példájában így hangozna: "Bárcsak ne lennék szomorú" helyett "BOLDOG VAGYOK". Ugyanígy a "Nem vagyok beteg" helyett "Egészséges vagyok" ... Itt talán a "Kicsattanok az egészségtől" is egy érdekes opció lehet, bár a kicsattanás nem feltétlen pozitív töltetű szó, ezért érdemes minimalizálni a szókincset mantrakészítésnél.

KÖVESD FACEBOOK OLDALAM, hogy lásd a 30 napig tartó napi mantrát. Kedvenc mantráddal csatlakozz az Instagramon is a #napimantra és a #30nap hastagekkel közösségünkhöz és várunk szeretettel az éterben az idei első Telihold meditáción is! Ha viszint a Tudatosnő oldalam szeretnéd betaggelni az Instagrammon, akkor @erikatopor néven megtalálsz!